Rabljeni avtomobili: Kako ločiti zrnje od plevela?

23. 7. 2014

Pravilna ocena stanja rabljenega avtomobila je najpomembnejši korak v nakupnem procesu rabljenega vozila, saj kupcu zagotavlja, da bo kupil ustrezen rabljen avtomobil.

Pri tem ne sme pozabiti upoštevati tudi drugih preverb (preverjanje zgodovine servisiranja, števila lastnikov itd.). Le tako si lahko kupec ustvari relativno zanesljivo in celovito sliko o stanju posameznega avtomobila, iz katere izhaja določitev poštene cene. Prikrivanje dejanskega stanja rabljenega avtomobila je namreč najbolj pogosta praksa pri preprodajalcih v Sloveniji. Takoj za prirejanjem dokumentacije o servisiranju.

Žal se večina kupcev v Sloveniji ne zaveda, da je možno za sorazmerno majhen znesek (osnovno poliranje avtomobila in globinsko čiščenje notranjosti je na voljo že za manj kot 200 EUR) odslužen avtomobil v zelo slabem stanju začasno spraviti v na pogled odlično ohranjen avtomobil. Zakaj začasno? Ker se večina uporabljene 'kozmetike' spere z avtomobila v nekaj mesecih in kupec ostane z avtomobilom v stanju, ki se bistveno razlikuje od tistega, v katerem je bil avtomobil ob nakupu. Večina kupcev je prepričana, da bo odslužen avtomobil prepoznala že na daleč, vendar ni tako. Na spodnjih fotografijah je predstavljenih nekaj zelo ilustrativnih primerov, kaj je možno narediti z uporabo najsodobnejših čistil in polirnih sredstev. Če se hkrati zamenjajo še deli, ki so podvrženi obrabi (npr. volanski obroč, ročica menjalnika, stopalke za plin in zavoro itd.), povprečen neizkušen kupec zelo težko loči odsluženi avtomobil od v resnici dobro ohranjenega. In to bi moral imeti pred očmi vsak kupec rabljenega avtomobila v Sloveniji.

Kako preveriti stanje avtomobila?

Večina kupcev si že ustvari seznam točk, ki jih je treba preveriti na avtomobilu, zato se bom v tem članku osredotočil na morda manj znane praktične informacije in izkušnje.

Domača naloga

Pregled stanja avtomobila se ne začne šele z dejanskim ogledom avtomobila.

Zelo priporočljivo je, da kupec že prej pridobi čim več informacij o zanesljivosti izbranega avtomobila, morebitnih težavah in kako se te lahko diagnosticirajo. Vir informacij so lahko znanci, ki si lastijo ta avtomobil, serviserji, splet itd. Te informacije so namreč temelj za celovit pregled stanja avtomobila.

Priporočljivo je tudi, da si kupec že pred ogledom potencialnega avtomobila temeljito ogleda 'testni' avtomobil (npr. od znanca, po možnosti v dobrem stanju) in tako pridobi osnovo za primerjanje.

Pogovor s prodajalcem

Pred pregledom avtomobila vprašajte prodajalca za čim bolj podrobne informacije o stanju avtomobila, šele nato se lotite temeljitega pregleda vozila.

Zakaj je to koristno? Pri stanju avtomobila se lahko dokaj preprosto preveri verodostojnost prodajalca. Ob ugotovljenih neujemanjih med dejanskim stanjem avtomobila in predhodno podanimi informacijami prodajalca lahko upravičeno dvomite tudi o vseh drugih navedbah (npr. servisiranju itd.) prodajalca, ki pa jih morda ni tako preprosto preveriti. Ali bo kupca avtomobil od takšnega prodajalca še zanimal, je potem stvar odločitve kupca.

Če prodajalec noče podati informacij o avtomobilu ali pa se umakne z izgovorom, naj ga kupec kar sam pregleda v celoti, je po mojih izkušnjah to znak za previdnost.

O tem, kako pravilno pregledati avtomobil, pa v prihodnji številki Avto magazina in objavi na našem spletu.

O avtorju:

Igor Matko se je po skoraj desetletni karieri v ITju posvetil svojemu hobiju – avtomobilizmu. Zdaj je lastnik podjetja, ki se ukvarja s storitvami, povezanimi z avtomobili, in svetovanjem kupcem novih ali rabljenih vozil. Hkrati skozi svoje (tudi javno) delovanje širi zavest o korektnih rabljenih avtomobilih in opozarja na neurejenost trga rabljenih vozil, ki večinoma deluje dobro zgolj za sumljive preprodajalce. Več si lahko preberete na spletni strani www.mtl.si.