Rabljeni avtomobili; Vzdrževanje; Usnje: prestižno in trpežno (1. del)

Zima s seboj prinese nižje temperature in večina avtomobilov dobi zimske gume, lastniki preverijo še ustreznost hladilne tekočine in zamenjajo tekočino za pranje stekel.

23. 12. 2015

Ob tem pa jih precej pozabi, da tudi usnje v avtomobilu zahteva ustrezno nego, če nočemo, da bo pogled nanj že po nekaj letih uporabe precej žalosten. Danes usnje ni prisotno le v bolj luksuznih avtomobilih, ampak ima večina sodobnih avtomobilov usnje vsaj na volanskem obroču, manšeti prestavne ročice in ročici parkirne zavore.

Samo usnje je zelo trpežno in dobro prenaša najrazličnejše razmere. Ker se umazanija ne zažre v pore, kot je to običajno pri tkanini, je vzdrževanje usnja precej enostavno. Oziroma je bilo vsaj v preteklosti. Veliko proizvajalcev avtomobilov namreč uporablja umetno usnje, ki vzdrževanje nekoliko zaplete. Tako pravo kot umetno usnje moramo vzdrževati z ustreznimi preparati, ki si med seboj običajno niso kompatibilni. V primeru uporabe napačnega preparata bomo namreč naredili več škode kot koristi.

Ugotovite, ali je usnje pravo ali umetno

Zato je prvi korak, da ugotovimo, ali je usnje v našem vozilu pravo ali umetno. Kako to ugotoviti, če niste strokovnjak za usnje? Na servisu povprašajte servisnega svetovalca, ki naj po potrebi preveri pri uvozniku.

Umetno usnje

V primeru umetnega usnja kupite ustrezen preparat za vzdrževanje na pooblaščenem servisu, ki ga priporoča tovarna. Večina proizvajalcev avtomobilov ima v svoji ponudbi tudi preparate za vzdrževanje celotnega vozila, vključno z usnjem, pa najsi bo umetno ali pravo. V primeru umetnega usnja namreč le proizvajalec točno ve, iz katerih materialov je, in bo seveda imel v ponudbi ustrezno sredstvo za nego. Pri tem bodite pozorni na to, da boste dejansko kupili tovarniški izdelek, in ne sredstvo nekega drugega proizvajalca, ki ga ima pooblaščeni servis tudi v ponudbi.

Naravno usnje

Pri naravnem usnju lahko poleg proizvajalčevega sredstva uporabite tudi namenske zadeve večine večjih proizvajalcev sredstev za nego vozila. Svetoval bi le, da se izognete sprejem. Večinoma niso tako učinkoviti kot kreme, hkrati pa je pri njih težava tudi ta, da sprej nanesete na plastične dele zraven usnjenih, kar lahko v določenih primerih pusti na plastiki trajen madež.

Prava zaščita za usnje nikakor ne sme povzročiti, da to postane suho, svetleče in drseče, ampak ga mora navlažiti, tako da postane nekoliko bolj elastično in manj drseče. Hkrati usnje dobi tudi globlji videz.

Metode po Macgyverju

Kar nekaj lastnikov se je lotilo vzdrževanja usnja tudi z lastnimi metodami, kot so mazanje usnja z mlekom in kremami za nego rok. Pač z mislijo: »Če je dobro za našo kožo, bo dobro tudi za usnje.« Vendar je med usnjem in našo kožo pomembna razlika: usnje je mrtvo, naša koža pa živa in tako zahteva drugačno nego.

Kako pogosto naj se neguje usnje?

Priporočam redno negovanje usnja na dva meseca. Zelo pomembno je, da se neguje pogosteje ob ekstremnih temperaturah, torej predvsem pozimi (pri nizkih temperaturah je usnje manj elastično) in poleti, saj je takrat še zlasti dovzetno za poškodbe.

Napisal: Tomažič Matjaž Foto: tovarna/arhiv AM

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri