Rabljeni avtomobili; Vzdrževanje; Usnje: prestižno in trpežno (2. del)

V prvem nadaljevanju članka smo pregledali, kako vzdrževati usnje v avtomobilu, da bo to čim dlje v odličnem stanju.

Rabljeni avtomobili; Vzdrževanje; Usnje: prestižno in trpežno (2. del) (foto: tovarna/arhiv AM) tovarna/arhiv AM
24. 12. 2015

A včasih se zgodi, sploh ob nakupu rabljenega avtomobila, da je bilo vzdrževanje pomanjkljivo in da je usnje poškodovano. Predstavljamo nekaj nasvetov, kako se temu izogniti, pa tudi kako poškodbe čim bolje sanirati.

Poleg pravilnega vzdrževanja je usnje občutljivo tudi na fizične poškodbe, ki pogosto nastanejo zaradi nepazljivosti:

• hlače (še posebno kavbojke) imajo lahko ostre kovinske dele, ki lahko zarežejo v usnje, ko se usedete in podrsate z njimi po sedežu

• ključi na sedežu (še posebno sveže urezani in s slabo pobrušenimi robovi) in podobne ostre stvari, na katere se nevede usedemo, pogosto fizično poškodujejo usnje

• izpostavljeni deli usnja so zelo občutljivi na fizične poškodbe: ledveni deli pri športnih sedežih, na katere se vedno naslonimo in podrsamo, medtem ko se usedemo v avtomobil ali stopimo iz njega

• otroški sedeži: že sama teža otroškega sedeža, ki pritiska na velikosti nekaj dm2 povzroči, da se tam usnje nategne in nagrbanči. Običajno pa gibanje otroškega sedeža med vožnjo vrhnjo plast usnja dodatno zdrsa in tako ostanemo z uničenim sedežem. V primeru nosilnikov ISOFIX se ta proces še pospeši, saj se vsa teža otroškega sedeža prek ozkega nosilnika prenaša na še manjšo površino usnjenega sedeža.

Kako se izogniti takšnim poškodbam?

V prvih treh primerih tako, da smo pazljivejši, ko sedamo na sedeže. Potrudimo se, da se ob kobacanju v avtomobil in iz njega ne bomo podrgnili po sedežu, še posebno ob bolj izpostavljene dele sedežev (zunanja ledvena opora ali zunanja opora na spodnjem delu sedeža), temveč se bomo spustili prek njih v sedež.

V primeru otroških sedežev pa tako, da med otroški in usnjen sedež postavimo še eno plast materiala, ki prevzame večino pritiska in ga enakomerno razporedi na večjo površino usnjenega sedeža. V poštev pride debelejša guma in podobni močnejši materiali. Pri tem moramo nameniti posebno pozornost ustreznosti materiala, saj se na žgočem soncu temperatura v avtomobilu povzpne tudi krepko čez 50 stopinj Celzija in lahko posledično pride do izločanja strupenih snovi ali pa se material zmehča in prilepi na sedež ter poškoduje vrhnjo plast usnja. So pa na trgu že na voljo tudi namenske podloge za zaščito sedežev pri uporabi otroškega sedeža.

Nekakovostno usnje

Zaradi optimizacije stroškov proizvajalci vgrajujejo vedno tanjše usnje ali umetno usnje iz materialov, ki niso kos svoji nalogi, in se na njem zelo kmalu začnejo pojavljati sledi obrabe. V tem primeru je rešitev uveljavljanje garancije (če je avtomobil še v garanciji) ali preoblačenje poškodovanega dela z novim, kakovostnejšim usnjem.

Ob ustreznem vzdrževanju in uporabi vas bo usnje trajno razvajalo ter vam privabljalo nasmeh na obraz, v nasprotnem primeru bo zelo kmalu začelo kazati znamenja obrabe, ki jim bodo sledile razpoke.

Napisal: Tomažič Matjaž Foto: tovarna/arhiv AM