Prihranite pri zavarovanju avtomobila: res rabite "klasiko"?

Nič nimamo proti temu, da greste po maline, sladke sadeže, ki jim nekateri pripisujejo tudi zdravilne učinke. Da greste v maline z avtomobilom, pa vam ne privoščimo. Toda nesreče so del življenja in takrat je dobro imeti avtomobil dobro zavarovan.

Katero avtomobilsko zavarovanje izbrati? (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 7. 2013

Ko omenjamo zavarovalnice, bi vas večina takoj znala našteti: Triglav, Adriatic Slovenica, Tilia, Maribor, Generali, tisti dovzetnejši za oglasna sporočila in predvsem z boljšim spominom pa še Grawe, Ergo, Merkur Zavarovalnica itd.

Toda dobiti pravo zavarovalnico s storitvijo, pisano prav vam na kožo, je mukotrpno delo. Zato smo za vas pogledali, kaj posamezna podjetja ponujajo, in ugotovili, da se tudi zavarovalnice vedno bolj specializirajo. Ali povedano drugače: po novem iščejo točno določene ciljne skupine, in če se v kateri prepoznate, bo dilem vsekakor manj.

Nekoč so ponujali samo AO (zavarovanje avtomobilske odgovornosti) in kasko. Potem so predvsem pri podjetju Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Tilia začeli iskati tržne niše, povezane s točno določenimi zavarovanci.

Adriatic Slovenica ima v svoji ponudbi kar nekaj možnosti, od Moje prve avto police (za voznike, ki imajo vozniški izpit manj kot tri leta in največkrat nimajo svojega avtomobila, temveč vozijo maminega, očetovega, dedkovega, prijateljevega ...) do Mini kaska AS (kasko za vozila, starejša od petih let).

Čeprav bi večina naših bralcev prepoznala zavarovanje WIZ (to je zavarovanje po internetu, v primeru škode pa se ne zapelješ na zavarovalnico, temveč oceno škode opravi eden od 120 pooblaščenih serviserjev), pa je več prahu dvignil njihov Urbani kasko, ki ponuja boljše pogoje zavarovanja varnejšim voznikom.

Zavarovalnica Tilia ponuja zavarovanje po sistemu prevoženih kilometrov, poimenovano Mojavtokm. To je posebej mamljivo za tiste lastnike, ki prevozijo malo kilometrov, recimo upokojenci ali 'nedeljski' vozniki, zanimivo pa je tudi za drugi avtomobil v družini. Zanimiva alternativa malce zbledi, ko v drobnem tisku preberete, da morate imeti pametni telefon in aplikacijo od zavarovalnice, s katero fotografirate števec prevoženih kilometrov. Si predstavljate, da to počnejo upokojenci?!?

Njihova Kasko totalka je namenjena lastnikom avtomobilov, ki imajo avtomobile, stare od pet do 15 let, in menijo, da je njihov avtomobil prestar za popolno kasko zavarovanje. Tu moramo biti pozorni, saj mora biti avtomobil vreden več kot 10 odstotkov novega avtomobila, se pa lahko veže na katerokoli polico AO – ne glede na zavarovalnico!

Zavarovalnica Maribor je zavila v drugo smer, saj s paketom HI3 sploh nima premijskih razredov, ampak se upoštevata moč motorja in starost voznika. Škoda, da to velja le za AO, ne pa za kasko. Se sprašujete, kaj nastane potem, ko greš, recimo, k drugi zavarovalnici? Takrat je treba zahtevati le potrdilo o premijskem razredu, ki ga bo vsak (pametni) zavarovalni agent druge zavarovalnice upošteval.

Pri zavarovalnici Generali je zaradi oglaševanja s Tino Maze najbolj znan G24, kar pa je samo sklenitev in podaljšanje zavarovanja prek spleta, v osnovi pa je to klasično zavarovanje. Več pozornosti bi mogoče morali posvetiti paketu AMZS kasko promet, ki ga naša avtomobilska zveza ponuja prek podjetja Generali in je namenjeno starejšim vozilom

Druge prej omenjene zavarovalnice pa očitno ne vidijo poslovne priložnosti v iskanju posameznih skupin zavarovancev, čeprav je veliko ponudb skritih v drobnem tisku. A ta običajno ne pride do zavarovancev.

»Pri sklepanju zavarovanja (ali več zavarovanj) se ne pustite takoj pretentati, saj je res veliko izbire. Preberite drobni tisk ali pa to prepustite strokovnjaku, ki vam bo pomagal,« je namignil Matej Rojc iz podjetja Troja Tim, ki se ukvarja z zavarovalniškim zastopanjem.

Preden se torej odločite za zavarovanje, se morate vprašati, kaj in za koliko bi radi zavarovali svoje vozilo, koliko kilometrov prevozite, koliko časa imate vozniški izpit, koliko je star vaš avtomobil, ali bi zavarovanje opravili kar prek spleta itd.

Ime zavarovanjaZavarovalnicaza kogaopombe
G24 Generali mlade, študente, brez bonifikacije, manj vreden avtomobil samo prek spleta, AO (plus) in splošni kasko
Zavarovanje WIZ Adriatic Slovenica mlade, študente, brez bonifikacije, manj vreden avtomobil samo prek spleta, cenilci so kar pooblaščeni serviserji, AO in splošni kasko
HI3 Zavarovalnica Maribor mlade, študente, brez bonifikacije, manj vreden avtomobil samo prek spleta, le AO brez kaska
Kasko totalka Zavarovalnica Tilia za lastnike avtomobilov, starih od pet do 15 let, ki se ne bojijo razbite luči, a nočejo ostati peš ob hujši nesreči se lahko veže na katerokoli polico AO (tudi druge zavarovalnice), priporočamo doplačilo možnosti odkupa rešenih delov ob totalki*
Mini kasko AS Adriatic Slovenica za lastnike avtomobilov, starih od pet do 15 let, ki se ne bojijo razbite luči, a nočejo ostati peš ob hujši nesreči  
Moja prva avto polica Adriatic Slovenica za voznike, ki imajo vozniški izpit manj kot tri leta in največkrat nimajo svojega avtomobila, temveč vozijo vozila družinskih članov ali prijateljev  
Mojavtokm Zavarovalnica Tilia za tiste, ki prevozijo zelo malo kilometrov samo AO in AO plus splača se do 10 tisoč kilometrov na leto

* Za 16,64 evra za deset let starega Golfa se vam ni treba ukvarjati s prodajo delov, ki vam jih zavarovalnica noče plačati.

Morda pa boste privarčevali kakšen evro, čeprav ... Dobre zavarovalnice prepoznamo šele ob škodi, kajne?

bese­di­lo: Aljoša Mrak
foto: Shutterstock