Spomladansko čiščenje avtomobila

Pozimi vlada snežna brozga, ta pa zmešana s peskom, ki ga cestne službe posipavajo za našo varnost, soljo ter blatom prepogosto in v prevelikih količinah zaide v vozilo. Avtomobil je tako kot stanovanje po zimi potreben notranjega čiščenja.

31. 3. 2010

O čiščenju zunanjosti smo v Avto magazinu že pisali, tokrat pa malo več o potniškem in prtljažnem prostoru. Začnemo zadaj. V prtljažniku je najbolje, da je pogrnjena kakšna odeja ali je dno pokrito z gumeno podlogo, saj jo je lažje oprati, če se kaj razlije.

Pri čiščenju gumo snemite ven, iz avtomobila vzemite večje kose umazanije (kamenčki, raztreseni deli embalaže ipd.), preostalo posesajte s sesalnikom.

Sesalnik in krpe

Če kupujete priročen majhen sesalnik na baterije za čiščenja avtomobilske notranjosti, svetujemo, da kupite močnega, sicer boste drgnili zaman, umazanija bo še vedno v prtljažniku in drugih delih notranjosti.

Večje kose umazanije umaknite tudi v potniški kabini, pred sesanjem pa s posebnimi antistatičnimi robčki, ki nase lepijo prah, pobrišite vse dele armaturne plošče, sredinsko konzolo med sedežema, vsa vrata, sredinsko ogledalce in vse plastične oziroma kovinske dele.

Enako pred sesanjem storite v prtljažniku in pobrišite prah z nosilcev zadnje police. V notranjosti ne pozabite na sesanje vratnih in drugih predalčkov, obvezno pa izpraznite pepelnik. Obrišite in posesajte tudi vse predale, vendar se pred tem prepričajte, da ste jih popolnoma izpraznili, saj ne bi radi posesali česa vrednega.

Sedeži

Obvezno pri sesanju notranjosti (gumijaste predpražnike operite, negumijaste pa presesajte z globinskim sesalnikom) premaknite sedeže iz enega v drugi skrajni položaj, saj boste tako dosegli vse kotičke. Če je mogoče, zložite zadnjo sedežno klop in posesajte tudi običajno skrite dele, ki se pri povečanju prtljažnika lepo pokažejo.

Posesajte tudi sedeže, pred tem pa preverite, da se v kotičkih ne skrivajo večji predmeti, recimo kovanci.

Če so sedežne prevleke pralne, jih operite, če pa so preveč zamazane ali kako drugače poškodovane (strgane, raztegnjene ipd.), jih raje zamenjajte.

Prevleke avtosedežev so dobre, ker jih lahko peremo in menjamo, sedež pod njimi pa ostaja čist. Nikakor ne perite sedežev in notranjosti avtomobila z visokotlačno črpalko, tudi večjih količin vode se izogibajte, saj ni hujšega kot vlaga v avtomobilski notranjosti.

Če boste sedeže preveč zmočili, lahko ostanejo vlažni in začnejo smrdeti. Posebno redno čiščenje zahtevajo usnjeni sedeži. Očiščene premažite s posebnim premazom, ki jim vrne sijaj, mehkobo in prožnost.

Armaturno ploščo lahko tudi premažete, a pri tem zaupajte znanim in preizkušenim preparatom, ki niso le čistilna sredstva, ampak armaturni plošči in drugim plastičnim delom v notranjosti vrnejo sijaj in jih zaščitijo. Pri namazu uporabite kakovostno krpo, razpadajoča se lahko natrga, mali delci, ki jih je težko pobrisati, pa lahko posivijo kar nekaj las. Pri mazanju vsekakor ne pretiravajte, saj se lahko zgodi, da se vam bo armaturna plošča svetila v prednji šipi.

Ko smo že pri šipah, te so najmanj enako pomembne kot vsi drugi deli notranjosti. Očistiti jih je treba tudi z notranje strani. Vzemite nežno, nikakor ne grobo krpo in uporabite namensko čistilo za čiščenje stekla. Šipe nato obrišite s suho krpo.

Priporočamo, da notranjosti avtomobila ne čistite le enkrat na leto, ampak si pogosteje vzemite nekaj minut časa – posesajte, obrišite prah in odstranite smeti. Tako bo avtomobil dlje časa ostal lep, posledično bo vaše počutje v njem boljše, lažje ga boste tudi prodali.

Halo, strokovnjaki

Če je vaš avtomobil v notranjosti precej umazan, vi pa nimate ne volje ne časa, da bi se znebili umazanije, priporočamo, da jeklenega konjička odpeljete k čistilnemu servisu. Tam bodo strokovnjaki izvedli mokro sesanje notranjosti, odstranili bodo madeže (tudi trdovratne) in neprijetne vonjave, ki so lahko posledica kajenja v avtomobilu. Cena takšnega kemičnega čiščenja je od 30 do 50 evrov.

Pri tem čiščenju je treba vedeti, da lahko traja tudi do sedem ur ali dlje, potrebni pa so tudi dobri (vremenski) pogoji za sušenje. Vsak čistilni servis takšnega čiščenja čez zimo ne opravlja.

www.svetovalnica.net