SVETUJEMO: Priprave na počitniško potovanje z avtomobilom

Pred počitniškim popotovanjem ni treba delati panike, se je pa nanj pametno pripraviti.

12. 8. 2014

»Osebni dokument, denar, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, navigacija. Imam vse!« Ste se tudi vi takole pripravili na vožnjo na zaslužene počitnice, da si malce odpočijete utrujene kosti in sprostite živce na prelepem poletnem soncu daleč od mestnega hrupa, predvsem pa od službe? No, ker smo avtomobilska revija in imamo neizmerno radi vožnjo z avtomobilom, predpostavljamo, da greste na dopust z jeklenim konjičkom. Ali ne bi poskrbeli še zanj?

Samo navigacija na vetrobranskem steklu (če je seveda nimate že tovarniško nameščene v sredinski konzoli ali če se še vedno zanašate le na dobre stare zemljevide) ni dovolj. Jeklenemu konjičku pred potovanjem privoščite še preventivni servis. Na njem preverijo raven hladilne tekočine, količino olja, tlak v gumah (tudi nadomestni!) in delovanje klimatske naprave, čeprav boste v sili preživeli tudi z spuščenimi bočnimi šipami. Namig: če imate avtomobil naložen do zadnjega kotička, tlak v gumah povečajte za 0,2 bara.

Previdni stavijo še na sklenjeno asistenco v tujini. Saj veste, ob okvari vas odpeljejo do najbližjega servisa in vam omogočijo nadaljevanje dopusta s taksijem, javnim prevozom ali nadomestnim vozilom; če pa ste rojeni pod srečno zvezdo, vam avtomobil kar takoj brezplačno popravijo.

Alkohol in vožnja ne gresta skupaj, čeprav verjamemo, da se mrzlo pivo v poletni pripeki prileže bolj kot kolesarju podložene hlače. Večina držav ima mejo dovoljene vsebnosti alkohola pri 0,5 0/00, izstopajo pa Češka, Madžarska, Romunija in Slovaška, kjer je v krvi in izdihanem zraku ni dovoljeno imeti alkohola.

Na koncu vam lahko želimo le: srečno pot!

Ali ste vedeli:

- da imajo poleg Slovenije vinjete za vožnjo po avtocestah še Avstrija, Švica, Češka in Madžarska?

- da je bilo v letu 2014 po podatkih Zavarovalnice Triglav več okvar kot leto prej? Največ, kar 40 odstotkov, je bilo težav z električno napeljavo (akumulator, zaganjalnik, alternator ...), le 25 odstotkov pa težav z delovanjem motorja (vbrizg, vžig, tipala ...). Sicer so na cesti največkrat posredovali zaradi okvar (71,65 odstotka), zaradi nesreč na srečo precej manj (12,24 odstotka).

- da se lahko v primeru težav v Sloveniji obrnete na AMZS – pomoč na cesti (1987), na Hrvaškem na HAK (1987, +385 1 1987), v Avstriji na ÖAMTC (120) in v Italiji na ACI (803 116)?

- da lahko tudi pri gorivu privarčujete, če prej pogledate na cene v posameznih državah? Zato naredite domačo nalogo, poglejte na spletno stran AMZS in primerjajte.

Kaj narediti, če se zgodi nesreča?

Pomembno je, da najprej zavarujemo kraj nesreče, da se ne bi pripetilo še kaj. Nato pokličemo reševalce, označimo kraj nesreče z varnostnim trikotnikom in pomagamo tistim, ki so potrebni pomoči. Nato s soudeleženci v prometni nesreči izmenjamo osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnimo Evropsko poročilo o prometni nesreči, seveda skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev. V zavarovalnicah svetujejo, da od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove zelene karte ali zavarovalne police, in sicer zaradi lažjega uveljavljenja morebitnega odškodninskega zahtevka. Če je mogoče, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil. Policijo je pametno poklicati, če je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda, če je kdo od udeležencev poškodovan, če sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola, mamil ali drugih narkotikov, če se ne morete dogovoriti glede krivde ali če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči. Nato je treba škodo prijaviti zavarovalnici v treh delovnih dneh.

Koliko boste plačali, če vas zasačijo?*

država / prekoračitev hitrosti za 20 km/h / nepravilno parkiranje / alkohol za volanom

Slovenija / od 50 / od 40 / od 300

Hrvaška / od 65 / od 40 / od 90

Italija / od 170 / od 40 / od 530

Nemčija / do 35 / od 10 do 70 / od 500

*evrov, vir: ADAC

Besedilo: Aljoša Mrak, foto: Profimedia