Telefonirajte pravilno

Nepravilna uporaba mobilnega telefona med vožnjo močno zmanjša voznikovo sposobnost zaznavanja, odvrača njegovo pozornost z dogajanja na cesti ter ovira hitro in pravilno odločanje. Posledice so lahko usodne tako za vas, vaše sopotnike kot za druge udeležence v prometu. Zato ravnajte odgovorno in telefonirajte pravilno.

21. 1. 2009

Zakon vozniku med vožnjo avtomobila prepoveduje klasično uporabo mobilnega telefona, policisti pa vas lahko, če telefonirate med vožnjo, oglobijo s kaznijo 120 evrov. Toda denarna kazen ne bi smela biti poglavitni razlog za nedovoljeno uporabo mobilnega telefona med vrtenjem volanskega obroča. Za to je več kot dovolj razlogov!

Ste vedeli, da lahko zaradi uporabe mobilnega telefona vozimo, kot če bi bili pod vplivom alkohola s koncentracijo 0, 38 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka? Z mobilnikom v roki se nekaterim voznikom vidno zmanjšajo motorične sposobnosti: volan držijo le z eno roko, s katero tudi pretikajo prestave, in z glavo ne sledijo toku prometa. V prometu, ki zahteva hitre odločitve in pozornost, je takšno početje seveda zelo nevarno.

Nakup prostoročne naprave za telefoniranje, s katero boste lahko telefonirali in hkrati vozili z obema rokama, je odlična rešitev. Takšen sistem je zakonsko dovoljen in na trgu je že precej velika ponudba za različne znamke. Najboljše pri uporabi takšnega sistema je, da imate lahko mobilnik s povezovalnim načinom bluetooth ves čas v torbi ali žepu, tudi med telefoniranjem.

Če ne vozite samo enega vozila in med vožnjo pogosto uporabljate mobilni aparat, vam svetujemo nakup prav tako zakonsko dovoljene brezvrvične (bluetooth) slušalke. Te se razlikujejo po ceni, vzdržljivosti baterije, obliki in funkcijah.

Druga rešitev, če vam nošenje tujka na ušesu ne ustreza, je nakup seta za prostoročno telefoniranje, ki je lahko vgraden (tega je zelo smiselno imeti, če uporabljate samo en avtomobil in če ga še nekaj časa ne nameravate zamenjati) ali pa ne. Vgradnega vam namestijo na za to usposobljenem servisu, je pa seveda zaradi dodatnega dela in materiala dražji (ponudba se začne pri približno 100 evrih).

Pri nakupu novega avtomobila ne spreglejte, kaj vam ponuja prodajalec. Če boste izbrali nekoliko boljšo opremo – v mislih imamo tudi manjše mestne avtomobile –, morda radijski sprejemnik že ima vgrajen tudi bluetooth sistem za prostoročno telefoniranje.

Pri veliko avtomobilih lahko takšen sistem tudi izberemo s seznama dodatne opreme. Profesionalni komplet za prostoročno telefoniranje in tovarniško vgrajen sistem se v praksi najbolje izkažeta, zato ju tudi najbolj priporočamo.

Četrta, s stališča kakovosti zvoka po navadi manj kakovostna rešitev je uporaba prenosne navigacijske naprave s funkcijo bluetooth prostoročnega telefoniranja. Imajo jo nekatere dražje naprave, katerih cena se začne pri 200 evrih. Tisti, ki med vožnjo redko telefonirate, in pogosti uporabniki navigacije ne spreglejte te ponudbe, saj je tudi prenosna in jo lahko uporabljate v več vozilih.

www.svetovalnica.net