Varčujte z gorivom

Čedalje višji življenjski stroški, pri mnogih tudi nižje plače in okoljska ozaveščenost nas silijo k varčevanju. Tudi pri vožnji. Ni vam treba prevoziti manj kilometrov, veliko lahko storite že s tem, da vozite preudarneje.

13. 5. 2009

Šola varčne vožnje

Lahko se vpišete v šolo varčne vožnje (pravijo ji tudi ekovožnja), toda tudi brez tega tečaja lahko prihranite marsikateri (deci)liter goriva. Najprej se je treba zavedati, da je poraba goriva precej odvisna od načina vožnje, vrste avtomobila in njegove tehnike (velikan SUV ne more porabiti tako malo goriva kot mestni avtomobilček).

Pri tehniki je seveda pomembno njeno vzdrževanje. Na porabo vpliva tudi obtežitev avtomobila, odvisna pa je tudi od časovnega trajanja poti (dizli se ogrejejo počasneje od bencinskih motorjev in so na zelo kratkih razdaljah manj smiselni) in kakovosti cestne podlage (slab asfalt, makadam ipd.) in reliefa poti (ravnina, klanci in doline ipd.).

Ne smemo pozabiti tudi na gume in porabnike energije, kot sta avtoradio in klimatska naprava.

Skrbite za avtomobil

Prvi korak k varčnejši vožnji je redno vzdrževanje avtomobila, saj le tehnično brezhibno vozilo zagotavlja optimalno delovanje. Redno menjajte olje, zračne filtre in svečke. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca vozila, ki med drugim določa tudi to, katero motorno olje je priporočljivo uporabiti.

Mi priporočamo izbiro sintetičnega motornega olja, katerega varovalni učinek je še posebej zaželen pri vožnjah na kratke razdalje, ko se motor ne more ogreti na ustrezno temperaturo. Morda se zdijo zavore pri varčevanju z gorivom nepomembne, toda zanje moramo ravno tako skrbeti, saj lahko zavorne ploščice, če se neenakomerno obrabijo, drsajo ob zavorne kolute in tako povzročajo večjo porabo goriva.

Zelo pomembne so tudi gume: prenizek tlak v njih poveča kotalni upor, od njegove velikosti pa je odvisna poraba goriva. Večji ko je upor, večja je energija, ki jo mora motor oddajati za doseganje hitrosti. Večja oddana energija pa zahteva večji energijski vložek, kar pomeni večjo porabo.

Manjši kotalni upor lahko dosežemo na dva načina. Lahko kupimo posebne gume z manj kotalnega upora (vsekakor se izogibajte zelo širokim gumam – večja ko je širina, tem večji je upor) ali pa v njih povečamo tlak. Pri slednjem upoštevajte največjo tovarniško priporočeno vrednost, saj prevelike vrednosti vplivajo na udobje vožnje ter tudi na varnost in vzdržljivost nekaterih delov podvozja. Za 1, 5 bara prenizek tlak v gumah lahko poveča povprečno porabo tudi za 0, 15 litra ali več.

Ne obtežujte po nepotrebnem

Avtomobil za pospeševanje in zaviranje porablja energijo in večja ko je masa avtomobila, tem več energije je potrebne. Iz avtomobila zato odstranite nepotrebno prtljago (zimske verige, lopatico, večje količine motornega olja, strešne kovčke in njihove nosilce …).

Prazen strešni prtljažnik na strehi povzroča tudi za liter in pol večjo porabo na 100 prevoženih kilometrov. Kar se tiče prtljaž­nika, je vredno razmisliti o tistem, ki se pritrdi na zadek avtomobila, ne na streho.

Vi ste pomembni

Veliko vlogo pri varčevanju z gorivom ima tudi vaš slog vožnje. Vozite čim enakomerneje, saj morate po zaviranju zopet pospeševati, kar zahteva dodatno energijo, ki je avtomobil ne bi porabil, če bi bila vožnja enakomerna.

Če hočete privarčevati, ne vozite, kot bi bili na dirki: brez besnega zaviranja pred ovinki in dirkaškega pospeševanja. Če vidite, da je na semaforju rdeča luč, ne pospešujte, in opazujte cesto ter razmere: če vidite, da bo kdo zapeljal na prednostno cesto pred vami in boste morali zavirati, ne pospešujte, raje se v miru pripravite na zmanjšanje hitrosti.

Na avtocesti vozite enakomerno z uporabo tempomata, če ga imate, in menjajte prestave po navodilih indikatorja, če je vgrajen. Menjalnik je pri varčevanju z gorivom zelo pomemben, saj omogoča, da ne vozite z visokimi vrtljaji, ampak nižjimi, pri katerih motor porabi manj goriva.

Zapomnite si tudi, da so časi, ko smo ogrevali avtomobile na mestu, že zdavnaj preteklost. Z upoštevanjem vseh naštetih ukrepov lahko privarčujete tudi do 30 odstotkov in za toliko prispevate tudi k manj onesnaženemu zraku.

(www.svetovalnica.net)