Varno v šolo in iz nje

Po končanih poletnih počitnicah je čas, da šolarji ponovno zasedejo svoje klopi. Nekaj deset tisoč bo tudi tistih, ki se bodo v šolo podali prvič, zato jim kaže v prometu nameniti še večjo previdnost.

27. 8. 2010

Brezskrbne počitnice bo zelo kmalu zamenjala šola, mladi nadobudneži pa bodo do šole pešačili, se vozili z avtobusom, vlakom ali avtomobilom. Za marsikatere otroke bo to nekaj povsem novega, saj bodo obiskovali prvi razred.

Razposajenosti ne bo manjkalo, zato bodite vozniki še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, ko se boste peljali po poti, po kateri se otroci podajajo v šolo (in v vrtec), še posebej tam, kjer ni urejenih pločnikov in v bližini avtobusnih postaj.

Temu prilagodite tudi način svoje vožnje. Malčki znajo biti neučakani in igrivi, ko čakajo na šolski avtobus, postajališče pa lahko hitro postane premajhno. Bodite pozorni na avtobuse z oznakami, da se v njih vozijo otroci.

Ko takšen avtobus ustavi pred šolo, otroci hitro priletijo izza vogala in včasih neprevidno prečkajo cesto na neoznačenih prehodih za pešce. Razmišljajte namesto njih in se pripravite na takšne dogodke. Bodite strpni in potrpežljivi – še bolje kot drugače.

Starši, ko bo vaš malček odšel prvič v šolo, ga pospremite na pot, opozorite ga na nevarnosti, pokažite mu, kako se varno prečka cesto. Bodite mu zgled in mu pokažite, da se cesto prečka na prehodih za pešce in pred tem pogleda levo in desno.

Šolarja (in sebe) opremite z odsevnimi telesi, kresničkami, da vas bodo drugi udeleženci v prometu pravočasno opazili. Še posebej to velja za druge jesensko-zimske dni, ko bodo šolarji hodili v šolo ali iz nje, ko bo zunaj vladal mrak ali trda tema.

Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, svetuje policija.

Če se bodo šolarji vozili s kolesom, velja, da morajo nositi varnostno čelado, morajo imeti izpit za vožnjo kolesa in primerno opremljeno kolo z lučmi.

Če boste šolarja vozili v šolo z avtomobilom, upoštevajte zakon in otroka posadite v homologiran otroški sedež. Otrok mora biti v sedežu do starosti 12 let oziroma dokler ne doseže 150 centimetrov višine, kar pomeni, da mu je namenjen sedež drugega in tretjega razreda. Treba je opozoriti, da morajo biti vsi potniki v avtomobilu pripeti z varnostnimi pasovi, torej tudi otroci.

Varna pot v šolo

Tako se imenuje projekt policije, ki je namenjen otrokom, ki prvič sedajo v šolske klopi in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Skladno z usmeritvami za zagotavljanje varnosti cestnega prometa bodo policisti ob začetku šolskega leta izvajali številne preventivne in tudi represivne aktivnosti.

Cilj projekta je zagotoviti varnost otrok v prometu, zagotoviti partnersko sodelovanje z drugimi institucijami, aktivno vključiti otroke v učenje o prometni varnosti in ustvariti pozitivno podobo policistov med otroki.

Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu, še svetuje policija.

Vir: www.svetovalnica.net