Varnost: Na kakšnih gumah po Evropi?

Evropska zakonodaja se kljub združevanju v veliko Unijo od države do države močno razlikuje.

26. 10. 2006

Pri nas na primer so zimske gume obvezne od 15. novembra do 15. marca (ali letne z verigami). Če na cesti ni snega, za turiste iz drugih držav veljajo predpisi po njihovih zakonodajah, v snežnih razmerah pa morajo tudi oni voziti z zimskimi gumami.

Pri naših sosedih iz nekdanje skupne države je takole: v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji in Črni gori so dovoljene letne gume z vsaj štirimi milimetri profila, sicer so obvezne snežne verige na pogonskih kolesih. Na Hrvaškem je podobno kot pri nas. Pri zahodnih sosedah pa je takole: v Avstriji je odvisno, kje se vozite; če greste na višje prelaze, so zimske gume obvezne (ali verige, kar je določeno s prometnim znakom), sicer pa niso obvezne za splošno uporabo.

Strožje je v Nemčiji, kjer velja nov zakon, sprejet 1. maja letos. Ta pravi, da je vozilo treba prilagoditi voznim razmeram. Če sta torej na cesti poledica in sneg, so nujne zimske gume. Voznik, ki bo na primer povzročil nesrečo zaradi neustreznih (letnih) gum ali oviral promet, je lahko kaznovan, poleg tega tvega, da mu ob povzročitvi škode zavarovalnica zavrne plačilo celotne škode. V Italiji zimske gume niso obvezne, so pa zelo priporočljive v severnem delu države, kjer spremenljive vozne razmere lahko določajo obvezno uporabo zimskih gum.

V skoraj celotni vzhodni Evropi zimske gume niso obvezne, so pa zaradi hudih zim zelo priporočljive. Izjema je le Slovaška, kjer imajo skoraj enako zakonodajo kot pri nas, le da so tam dovolj zimske gume na pogonskih kolesih.

Značke: gume