Varujte tudi vozniško dovoljenje

S kršenjem cestno-prometnih predpisov ne povzročate le nevarnosti v prometu, ampak tudi tvegate, da boste kaznovani z visoko denarno kaznijo in da boste izgubili vozniško dovoljenje. Biti danes nemobilen (voziti otroke v vrtec, se voziti v službo, po nakupih . . ) je nedvomno hud udarec.

4. 5. 2009

Hitro brez točk

Lani je začel veljati nov zakon o varnosti cestnega prometa, ki je poleg višjih denarnih kazni prinesel tudi drugačno, še strožje kaznovanje prekrškarjev s kazenskimi točkami, ki jih izreka prekrškovni organ s pisnimi odločbami.

Če jih voznik zbere 18, ostane brez vozniškega dovoljenja, ki ga mora vnovič pridobiti, če hoče znova sesti za volan. Eden od prekrškov, ki nas stane vozniškega dovoljenja, je za več kot 50 kilometrov na uro prekoračena hitrost vožnje v naselju ali za več kot 30 kilometrov na uro na območju omejene hitrosti.

Osemnajst kazenskih točk se lahko kaj hitro zbere … Za več kot 40 km/h prekoračena hitrost vožnje izven naselja vas na primer »obdari« z devetimi.

Za volan ne smete nikoli sesti alkoholizirani, saj se takrat sposobnosti zaznavanja in reagiranja močno zmanjšajo. Zato so vinjeni vozniki prav tako kaznovani s kazenskimi točkami: kdor ima v litru izdihanega zraka več kot 0, 71 mg alkohola, takoj skupi 18 točk in izgubi vozniško dovoljenje.

Ob dovoljenje je tudi voznik, ki preizkus z alkotestom ali strokovni pregled odkloni. Usodno število točk (18) in odvzem vozniškega dovoljenja sledi tudi, če povzročite prometno nesrečo in imate v organizmu mamilo, psihoaktivno zdravilo ali drugo psihoaktivno snov ali pa več kot 0, 52 mg alkohola v litru izdihanega zraka.

Prepovedano je tudi prehitevati vozilo, ki se ustav­lja pred prehodom za pešce, na katerem ali ob katerem so pešci – to vam prinese 11 kazenskih točk. Toliko točk vam lahko policisti vpišejo tudi, če prehitevate ob vrhu klanca ali pred ovinkom oziroma v njem, če prehitevate v predoru ali če prehitevate v škarje.

7 ali 18 je preveč

Prekrškar je pisno kaznovan z denarno kaznijo in s kazenskimi točkami, ko doseže do 17 točk. Če je točk 18, prekrškovni organ zadevo odstopi v presojo sodniku, ki izreče ukrep prenehanja vozniškega dovoljenja. Pri voznikih začetnikih je meja za odvzem vozniškega dovoljenja sedem točk.

Izognite se odvzetju vozniškega dovoljenja

Zakonodaja pravi, da voznika, ki doseže ali preseže osem kazenskih točk, organ, ki vodi evidenco o kazenskih točkah, o tem pisno obvesti. Ko doseže ali preseže 13 kazenskih točk, vendar jih ne preseže 17, se mora udeležiti seminarja, katerega program obsega vsebine o varnosti cestnega prometa in o socialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu ter trening varne vožnje.

Teoretični del traja 12 ur, praktični v obliki treninga varne vožnje pa šest ur. Po uspešno opravljenem seminarju se vozniku iz evidence izbrišejo štiri kazenske točke. Program izvajajo organizacije, ki jih je za to pooblastilo Ministrstvo za notranje zadeve RS.

Pri podjetju Formula iz Maribora, ki ima status pooblaščenega izvajalca, pravijo, da je na usposabljanju opazno več moških kot žensk, izstopajo vozniki in voznice, ki so si točke 'nabrali' zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Kot zanimivost so navedli, da pogosto kličejo vozniki z manj kot 13 točkami, toda po črki zakona se pri tolikšnem številu točk še ne da zmanjšati.

Dobro je tudi vedeti, da voznika, ki se v določenem roku ne udeleži obveznega programa izobraževanja in usposabljanja za varno vožnjo, kaznuje z globo 320 evrov.

Koliko točk imam?

Evidenco kazenskih točk vodi Ministrstvo za pravosodje RS (Evidenca kazenskih točk, Župančičeva ulica 3, Ljubljana). Zakon pravi, da se kazenske točke v cestnem prometu izbrišejo iz evidence po preteku treh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene.

Pogoj je, da v tem času storilec ne doseže števila kazenskih točk, zaradi katerega se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Obrazec za potrdilo o evidenci kazenskih točk najdete na spletni strani ministrstva za pravosodje.

www.svetovalnica.net