Vstopite v svet karavaninga

Na počitnice se lahko odpravimo na več načinov. Z letalom, vlakom, motociklom, avtomobilom … Lahko pa jih začnemo že kar pred domačimi pragom.

14. 7. 2008

Ampak preden to storite, je vseeno prav, da se nekajkrat na pot odpravite z najetim. Pa ne zato, da bi podpirali podjetja, ki se ukvarjajo s tem, ampak v prvi vrsti zato, da bi ugotovili, ali vam tako počitnikovanje ustreza. Življenje 'avtdomarjev' je namreč precej podobno življenju ljubiteljskih pomorščakov. Če zanemarimo dejstvo, da se eno odvija na vodi, drugo pa ne kopnem, seveda.

Tako eni kot drugi namreč izkoriščajo svobodo, ki jim jo nudi njihovo prevozno sredstvo, in prav v tem je največji čar. Načrtovanje poti, ki se mora natančno ujemati z urniki prevzemanja ključev hotelskih sob ali apartmajev, naenkrat postane zgodovina. Prav tako težave, ki vas čakajo na poti. Ko kolone postanejo predolge in prepočasne, preprosto zavijete na najbližje parkirišče, se tam spočijete, okrepčate, in če želite, tudi prespite. Naslednje jutro pa naprej. Proti načrtovani turistični destinaciji ali pa ? če so se vam množice turistov prejšnjega dne zamerile ? proti neobljudenim krajem raziskovat, kaj je tam vredno videti.

Vstopanje v svet karavninga z najetim avtodomom je koristno še zaradi nečesa. V nasprotju z osebnimi avtomobili je v bivalnih vgrajenih kup naprav (hladilnik, vodna črpalka, plinska peč za ogrevanje, WC …), ki skrbijo za vaše prijetno bivanje. Toda če jih ne znate uporabljati, vam ne bodo prav nič koristile. Navodila za uporabo v avtodomih seveda so, toda prebiranje teh v času dopusta je lahko hudičevo mukotrpno in dolgotrajno. Veliko hitreje, lažje in prijetneje je, če vam jih kdo razloži in vam pri tem še pokaže, na kaj je treba biti pozoren.

In kateri avtodom je najprimernejši za vas? To je pravzaprav vprašanje, na katerega je najtežje odgovoriti. Predvsem je pomembno to, koliko se vas namerava odpraviti na pot (število ležišč), za koliko časa (če bo pot daljša od enega tedna, na ležišči, ki nastaneta iz jedilnega dela, ne računajte, saj bo družba sicer prevelika), kako dolga bo pot (če želite doživeti vse čare karavaninga, vam svetujemo, da dnevno ne naredite več kot 300 kilometrov), kako udobno želite bivati v avtodomu in kaj vse nameravate vzeti s seboj (tlorisi).

Pri zadnji točki glavno vlogo igra notranja razporeditev, vendar ko govorimo o najemu avtodoma, prav veliko možnosti izbire ne boste imeli. Da bi zadovoljili čim več želja kupcev, določeni proizvajalci pri posameznih modelih ponujajo tudi do osem različnih tlorisov, a vseh pri najemodajalcih seveda ne boste našli. Boste pa našli tiste, ki so recimo najuporabnejši, in verjemite, da tudi teh ni malo. To pa je še en razlog, zaradi katerega se splača avtodom nekajkrat najeti, preden se odločite za nakup. Svoj sanjski model, ki bo kar najbolje ustrezal vaši zahtevam in potrebam, boste našli šele potem, ko boste spoznali večino tlorisov, ki so na voljo na trgu.

Matevž Korošec, foto:? proizvajalci