'Ženo peljite na TAKŠEN dopust, in večno vam bo hvaležna' (piše zadovoljna žena)

Vem. Ženske znamo biti izbirčne. In tečne takrat, ko stvari ne gredo tako, kot so si sledile v naših mislih. Ampak roko na srce, z vami ni nič lažje.

'Ženo peljite na TAKŠEN dopust, in večno vam bo hvaležna' (piše zadovoljna žena) (foto: Kaja Berlot) Kaja Berlot
10. 3. 2020

Z možem sva že veliko prepotovala, se veliko skupaj prevozila (po zraku, morju in cesti), se imela krasno, pa tudi manj krasno takrat, ko sva si zaradi kakšne malenkosti skočila v lase. In ker si zadnjega na dopustu reeeeeees ne želimo, vsem moškim tokrat polagam na srce; TO je dopust, na katerem ji bo čisto vse prav. Obljubim. ;)

Kot sem zapisala, sva z možem strastna popotnika. Tri mesece sva se potepala po Novi Zelandiji, si tam kupila Toyoto karavan letnik 1987 in v njem spala čisto vsak večer. Mesec dni sva v nezavidljivo majcenemu avtu neznane blagovne znamke spala (in raziskovala) v Čilu. Enak princip sva ubrala tudi na najinem potovanju na Islandijo, pa na Aljasko, Kanado, v Francijo, in verjetno še kam, pa mi zdaj ne pade na pamet.

Če sva se na minulih potovanjih česa naučila, je to zagotovo dejstvo, da noben pet zvezdnični hotel ne ponudi boljšega razgleda, kot je tisti, s katerim se prebudiš ko se parkiraš nekje izven poti, na kakšni skriti plaži, ko ti družbo dela le družinica galebov. Sva pač ljubitelja ‘roadtripov’, neturističnih poti in povzetkov potovanj, ki se začnejo z ‘v enem tednu sva prevozila 2000 kilometrov’. Ups? 
Neodvisnost, svoboda, čas zase in lepota narave … če me vprašate zakaj, so tole najbolj glasni razlogi, da se z možem vedno znova znajdeva na potovanjih na štirih kolesih. Vendar dokler nisva poskusila avtomobila zamenjati z avtodomom, v resnici nisva niti vedela, kaj vse še zamujava. :))

Žena se verjetno ne bi razveselila trenutka, ko bi se sredi noči morala kobacati iz spalne vreče in se na stranišče odpraviti nekam v divjino? In verjetno ne bi ravno vriskala od veselja, ko bi na enomesečnem potovanju morala zaradi dežja 4 dni preživeti v avtomobilu, ker se pač drugam nimaš kam dati? Verjemi, tudi jaz nisem. Sem pa zato vriskala od navdušenja minulega decembra, ko sva se na pot prvič odpravila z avtodomom.
Stranišče? Odkljukano. Tuš? Odkljukano! Ogrevanje? Odkljukano! Kuhinja? Tudi!

In potem je vse, kar ti ostane smo to, da uživaš! Z avtodomom se sicer res malce težje ‘švercaš’, na skritih plažah, o katerih sem govorila prej, sva se pa z veseljem odpovedala kakšnemu kvadratnemu metru zasebnosti na račun udobja doma, ki sva ga zdaj prevažala s sabo. 
In če bo kaj pomirilo vroče ženske živčke, je to zagotovo občutek domačnosti, pa tega, da so stvari pod kontrolo, in da ima vse svoje mesto. Zagotovo bo pomagalo tudi dejstvo, da njenim stopalom ponoči ne bo mraz, ter da jutranja kava ne bo ‘hotelsko vodena’, pač pa točno takšna, kot doma. 

Če sta torej z ženo avanturista, in če razmišljata o poti z avtodomom, vam ga midva toplo priporočava. Ampak saj navdušenje v zgornjem tekstu pove vse, kajne? ;)

Spodaj sva pripravila še nekaj nasvetov, ki jih bosta potrebovala pred potjo:


  • Svojo pot začnita na Adria Mobil, kjer si lahko ogledate kakšne avtodome (velike in majhne) sploh lahko izberete
  • Pred prvim izletom se pozanimajte o posebnostih in uporabi avtodoma
  • V najinem avtodomu so nama na Adrii pustili tudi priročnik z vsemi kampi in parkirišči, kjer lahko parkirate, v njem pa sva našla tudi veliko kupončkov za razne ugodnosti v različnih evropskih mestih
  • Pri iskanju mest za prenočitev sem si navadno pomagala s spletno stranjo CamperContact, kjer najdeta natančne koordinate, stroške in nasvete za posamezno mesto. 


Najino decembrsko pot po Italiji, Švici, Franciji, Avstriji in Nemčiji s fotografijami pa si lahko ogledaš na TEM linku.

Tekst: Kaja Berlot