100 let generatorjev Bosch

15. 4. 2013
Deli
100 let generatorjev Bosch

Minilo je stoletje, odkar je Bosch prvi na svetu predstavil generator za motorna vozila, ki uravnava napetost.

Čeprav je bil generator na začetku zasnovan kot preprost vir napajanja za takrat inovativne električne žaromete, je na koncu postavil temelje za elektrifikacijo avtomobila. Žarometom so kmalu sledili še številni drugi električni porabniki, kot sta električni zaganjalnik, ki ga je Bosch uvedel leta 1914, in prvi električni pogon za brisalnike, ki ga je Bosch dal na trg leta 1926.

Danes generatorji avtomobile oskrbujejo z vso energijo, ki jo ti potrebujejo, in napajajo množico električnih sistemov, zaradi katerih so avtomobili čistejši in učinkoviti, pri tem pa zagotavljajo varnost in udobje. »Generatorji postajajo vedno manjši, robustnejši in močnejši,« pravi Ulrich Kirschner, predsednik enote za zaganjalnike in generatorje Bosch Starter Motors and Generators, ki je tako povzel proces nenehnega razvoja. Medtem ko so prvi generatorji zagotavljali le skromne štiri ampere, najnovejša generacija generatorjev Bosch – serija Power Density Line za osebna vozila – obsega štiri kategorije moči, ki segajo od 130 do 250 amperov.

Poleg široke palete generatorjev za osebna in gospodarska vozila Bosch ponuja še veliko drugih električnih naprav. Te segajo od majhnih aktuatorjev za sedeže in enote za električna odpirala oken do močnih elektromotorjev za hibridna in električna vozila. Taki motorji proizvajajo električni tok, obenem pa se uporabljajo za pogon. Kirschner je prepričan: »Električni prenosniki moči bodo tudi v prihodnje avtomobilom zagotavljali še večjo učinkovitost in udobnost.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"