200 jahačev za varno vožnjo

Inštitut za civilizacijo in kulturo bo v okviru projekta Osnovna šola varne vožnje več kot 30 osnovnim šolam po Sloveniji predal 200 otroških sedežev jahačev, katerih nakup je omogočila Zavarovalnica Triglav.

200 jahačev za varno vožnjo (foto: Zavarovalnica Triglav) Zavarovalnica Triglav
1. 4. 2016

Jahači bodo namenjeni uporabi v šolskih kombijih, ki otroke vsak dan vozijo v šolo. Pri akcij9i bo sodeloval tudi maskota zavarovalnice Kuža Pazi, s katerim bo inštitut otrokom na privlačen način predstavil pravilno pripenjanje v avtomobilih in uporabo avtosedežev. Pobudniki akcije Osnovna šola varne vožnje namreč ugotavljajo, da otroci v Sloveniji med šolskimi prevozi pogosto niso pripeti, najmlajši pa praviloma tudi ne sedijo v primernih otroških sedežih. Seveda se s tem zmanjša njihova varnost, sploh ob dejstvu, da prevozi pogosto potekajo po zahtevnih in slabo vzdrževanih cestah.

Kot ugotavlja Javna agencija RS za varnost cestnega prometa, bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških sedežev v Evropi število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih potnikov zmanjšali kar za 40 do 50 odstotkov, na evropskih cestah pa bi letno preživelo do 7000 ljudi. Zato opozarjajo, naj bodo vozniki in potniki na vseh sedežih pripeti na vseh, tudi najkrajših vožnjah.