Video: Avto - glavni igralec v filmu

31. 3. 2014
Deli
Avtomobil proti avtomobilu (foto: Golden Harvest Company)
Golden Harvest Company

Ko avtomobili prevzamejo nepozabne filmske vloge oziroma 6 nepozabnih cestnih pregonov iz zlate dobe avtomobilističnih filmov

Bullit (1968)

Policist iz San Francisca se odpravi na lov za zločincem, ki je pokončal zaščiteno pričo. Za krmilom Steve McQueen, ki se po dveh minutah počasnega zasledovanja pripne z varnostnim pasom in začne se pregon, ki je med ljubitelji filmov označen za enega najboljših filmskih lovljenj z avtomobili vseh časov. Jeklena oprema: Ford Mustang GT Fastback letnik 1968 in Dodge Charger R/T letnik 1968.

The French Connection (1971)

Noben seznam avtomobilskih pregonov ni popoln brez te zimzelene kriminalke, v kateri se dva policista iz New Yorka podita za ogromno pošiljko drog, ki v ZDA prihaja iz Evrope. Spodnja scena je bila posneta v Brooklynu, na ulicah pod dvignjeno železniško progo. Jeklena oprema: Pontiac LeMans letnik 1971, ki ga vozi Gene Hackman, v lovu za potniškim vlakom.

The Seven-Ups (1973)

Producent obeh zgoraj omenjenih filmov, je imel tudi sam en režiserski podvig - The Seven-Ups je zgodba o skupini izobčenih policistov, ki se zapletejo v mafijsko ugrabitev. Sceno pregona so posneli na ulicah Manhattna. Jeklena oprema: Pontiac Ventura in Pontiac Grand Ville obe letnik 1973.

Gone In 60 Seconds (1974)

Originalni avtomobilistični film je bil vsekakor vsesplošni poklon ljubezni do avtomobilov, ki je v sredini sedemdesetih nastal v B-produkciji. Film je napisal, produciral in režiral H.B. Halicki, ki je nato prevzel tudi vlogo v zgodbi, kasneje pa tragično umrl na lokaciji snemanja nadaljevanja. Star je bil le 49 let. Že v tej poslednji kaskaderski sceni, si je Halicki poškodoval več hrbteničnih vretenc. Jeklena oprema: Mustang letnik 1971 - vseh 50 avtomobilov, ki so "nastopili" v tem filmu, pa je zapisanih tule.

The Driver (1978)

Vse, kar mora imeti dober avtomobilističen lov po urbanem okolju, vključujoč izjemno igralsko zasedbo: Ryan O'Neal, Bruce Dern, Isabelle Adjani v zgodbi o profesionalnem vozniku, ki za vsakdanji kruh, z zločinci na zadnjem sedežu, beži s krajev zločina. Kaj vse vozi? Poglejte tule.

The Cannonball Run (1981)

Nepozabno kurjenje gum, še preden se film sploh dobro začne. Burt Reynolds, Dean Martin, Dom DeLuise, Farrah Fawcett, Roger Moore, Jackie Chan in še mnogo drugih v filmu o divjakih, ki se v vrhunskih avtomobilih pomerijo v ilegalni dirki čez Ameriko. Jeklena oprema: Ah, vse najboljše - Lamborghini Countach, Aston Martin DB5, Ferrari 308 in mnogi, mnogi drugi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja