7 nepozabnih ameriških 'road' filmov, ki vas bodo navdušili za dolga popotovanja

4. 7. 2014
Deli
"Mož, ki se je odpravil iskati Ameriko." (foto: Columbia Pictures)
Columbia Pictures

Preveč jih je, da bi našteli vse. Zato smo jih izbrali nekaj, za uvod v uživanje klasičnega filma o popotovanju v neznano.

Thelma & Louise

Nepozabna filmska klasika, ki na popotovanje po neskončnih ameriških cestah pošlje Geeno Davis in Susan Sarandon. Natakarica in gospodinja, ki ustrelita posiljevalca, se podata na nepozabno mešanico bega in življenjskih izkušenj v Thunderbirdu letnik 1966

Podoživite: Dekleta, tole je vaša zgodba, zato pustite izbrance doma in naj bo naslednji vikend s prijateljico le uživanje v divjanju s kabrioletom. Samo izogibajte se prepadom.

Little Miss Sunshine

Disfunkcionalna družina se zbere v starinskem Volkswagen mini busu, da perspektivno deklico odpelje na lepotno tekmovanje bizarnih razsežnosti. Ugibanja, kaj bo prej prenehalo delovati - družina ali mini bus -, se razvijejo v čudovito, pozitivno komedijo.

Podoživite: Nerazrešena vprašanja v družinskem krogu? Najemite vozilo, v katerega se lahko vsi udobno namestite in se samo peljite, dokler niste spet ena velika, srečna familija.

The Straight Story

Ko smo se prvič podali v kino na ogled tega filma, takrat davnega leta 1999, smo pričakovali še eno nenavadno pripoved še bolj nenavadnega Davida Lyncha. A za ta film se je celo Lynch prelevil v normalno osebo - pa čeprav le za par ur. Zgodba predstavi priletnega gospoda, ki sede v svoj mali traktor/kosilnico (ker nima vozniškega izpita in zato ne more vzeti avtomobila) in se odpelje čez prostrano deželo, da zakrpa odnos s svojim bratom. Po resnični zgodbi, ki vam seže v srce.

Podoživite: Tisti motokultivator v garaži ... če bi nanj pritrdili sedalo ... morda pa ... ah, pozabite, nima možnosti polnjenja mobilnega telefona med vožnjo.

Road Trip

Film, ki ima bistvo kar v naslovu. Najstniška komedija, ki ponazarja najbolj pristno ameriško tradicijo študentskih let - v avtomobil se zdrenjajo prijatelji in se podajo na stotine kilometrov dolgo pot, da rešijo prijateljevo romantično zvezo, nevedoč, da ji ni več pomoči. Komedija s skeči na prvo žogo, ki pa tu in tam vseeno nasmeji.

Podoživite: Povabite prijatelje in izberite najslabše vzdrževan avtomobil - ker če se med potjo pokvari, bo to dodatna dogodivščina, če pa bo potrebno kaskadersko preskočiti podrt most, pa vam ga ne bo (preveč) žal.

Smokey and the Bandit

Burt Reynolds, tokrat po imenu Bandit, je najet, da čez državo prepelje ogromne količine piva in nepričakovano sopotnico Carrie, bodočo nevesto, ki je ravnokar pustila svojega izbranca pred oltarjem. A ta izbranec je šerifov sin, ki se takoj poda na lov za izgubljeno nevesto - ne vedoč, koga v resnici lovi.

Podoživite: Švercanje robe je morda le nostalgičen spomin na stare čase, tu in tam pa lahko vseeno poberete kakšno deklico, ki išče prevoz - nikoli ne veste, kakšna zgodba se bo razpletla.

Borat

Sacha Baron Cohen se kot Borat poda na neverjeten ameriški 'road trip'. Išče Pamelo Anderson, išče ameriške sanje, išče vse, kar je ameriškega in v popolnem nasprotju s tem, kar sam predstavlja. Noro smešno, vse tja do moških bikink. 

Podoživite: Izbor moških bikink prepuščamo vam, 'road trip' po Ameriki, če iščete Pamelo Anderson ali pa le dobro kalifornijsko plažo, pa vsekakor morate izkusiti enkrat v življenju.

Easy Rider

Film, ki je definicija slogana "Born to be Wild" - rojeni, da bi živeli noro življenje. Namesto avtomobilov tokrat rohneči motorji, na njih pa Dennis Hopper, Peter Fonda in Jack Nicholson, tu kot odvetnik, ki si le želi seksa in drog.

Podoživite: Sposodite si prijateljevega Harleya (saj Jonas Ž je nam vsem prijatelj, kajne?), oblecite se v tipična ameriška oblačila, na glavo si poveznite čelado, obarvano v ameriško zastavo in se podajte proti sončnemu zahodu. Vse ostalo se bo zgodilo samo od sebe.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol