90 let za Bosch delavnice

16. 3. 2011
Deli

1. januarja leta 1921 je bila odprta prva Boscheva delavnica za vgradnjo in popravila. Ob obletnici akcije v njihovih servisih.

Bosch je v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja prepoznal nujnost vzpostavitve mreže delavnic za vgradnjo in popravila svojih izdelkov. Temelji za takšno mrežo servisov so bili postavljeni prvega januarja 1921: delavnica za popravilo avtomobilov Max Eisenmann & Co. v Hamburgu je sklenila pogodbo kot prva »uradna delavnica za vgradnjo in popravila za podjetje Robert Bosch AG«. Tako so se rodili »Boschevi servisi«. Danes, 90 let pozneje, je organizacija Boschevih servisov (Bosch Service Organisation) največja svetovna mreža neodvisnih delavnic z več kot 15. 000 napravami v 147 državah.

Med letoma 1910 in 1925 se je število proizvedenih motornih vozil samo v Nemčiji povečalo s 14.000 na več kot 70.000 letno. S hitro naraščajočo motorizacijo se je povečala tudi potreba po popravilih. Poleg sistema za vžig je Bosch od leta 1913 postopoma lansiral na trg še električne komponente, kot so generatorji, starterji, žarometi in troblje, ki so jih kmalu začeli uporabljati pri konstruiranju avtomobilov po vsem svetu – Bosch je bil v tistem času mednarodno podjetje s 6700 zaposlenimi. Tako so že okoli leta 1920 obstajale Boscheve prodajne hiše s t. i. dvoranami za vgradnjo – najprej v gosto naseljenih in industrializiranih območjih Nemčije, nato pa na primer v Budimpešti, Ženevi, Milanu, Pragi in na Dunaju. Vendar omrežje takrat še ni bilo dovolj razširjeno, da bi pokrivalo servise na celotnem območju. To se je spremenilo leta 1921 s prvo Boschevo uradno delavnico v Hamburgu in stalnim širjenjem mreže Boschevih servisov, ki so sledili. Ime Boschev servis z lastnim zaščitnim znakom, t .i. „svetilko Boschevega servisa“, je bilo registrirano leta 1926 na Zavodu za nadzor gospodarskih dejavnosti.

Obsežna podpora skozi središčnico že od samega začetka
Delavnica, ki je nosila ime Boschevega servisa, je že na samem začetku dobivala posebno opremo za delavnice in določene količine blaga po ugodnih cenah. Delavnici so bila prav tako na voljo organizacijska sredstva za vsakodnevno poslovanje in praktična navodila, kakršni so predlogi za oblikovanje izložb.

Partnerji imajo še danes koristi od celovitih storitev podpore, ki jo nudi središčnica sistema Boschevega koncepta za delavnice. Sodobne storitve Bosch Car Services prejemajo podporo v obliki najsodobnejše tehnike za testiranje, univerzalnih tehničnih informacij in usposabljanja, učinkovite logistike, povezane z nadomestnimi deli, kot tudi edinstvene zunanje predstavitve ter trženjske in promocijske ukrepe za pridobivanje in ohranjanje strank. Sistem zagotavljanja kakovosti z Boschevim programom vrhunskega servisa (Bosch Service Excellence Programm) kot tudi redni nadzori in nenapovedani pregledi delavnic, ki jih izvajajo neodvisna podjetja, zagotavljajo visoko kakovost storitev Boschevih partnerjev za delavnice.

Poleg klasičnih Boschevih tem, kot so avtoelektrika, elektronika in servisiranje vozil z dizelskim motorjem, spadajo v sistemsko ponudbo tudi splošna mehanična popravila, pregledi in servis olja, servis klimatskih naprav, multimedijske naprave za avtomobile, storitve, povezane s pnevmatikami in avtostekli, in kot zelo vroča tema vedno pogosteje tudi servisiranje in popravilo električnih in hibridnih vozil. Devetdeset let po odprtju prve Boscheve delavnice so Boscheve naprave prisotne kot ponudniki celovitih storitev na trgu neodvisnih delavnic. Več kot 80.000 zaposlenih v približno 15.000 Boschevih servisih po vsem svetu vsak dan servisira in popravlja več kot 180.000 vozil.

Akcije ob devetdeseti obletnici Boschevih servisov
Pod geslom „90 let Boschevih servisov – poreklo ustvarja prihodnost“ Boschev koncept delavnic praznuje uspešno preteklost z optimističnim pogledom na prihodnost. Tako naj bi Boscheva mreža servisov v prihodnjih letih še naprej rasla po vsem svetu. Najprej pa lahko stranke sodelujejo v praznovanju devetdesete obletnice Boschevih servisov, ki sicer sovpada s 125-letnico podjetja Bosch. Ob jubilejnem letu bodo na voljo številne ponudbe in akcije za dele in servisiranje. Aktualne podatke o tem lahko najdete na spletni strani www.bosch-service.de.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"