Aston Martin se širi v svet navtike

3. 5. 2018
Deli

S španskim proizvajalcem prestižnih podmornic so izdelali plovilo s prostorom za tri potnike, ki se bo potopilo do 500 metrov globoko.

Aston Martin se je že pred desetletji uveljavil v svetu športnih in prestižnih avtomobilov in nikoli ni popolnoma sledil konkurenci, ampak je bil vedno nekoliko samosvoj. Tako so se recimo pred časom tudi odločili, da se znamka ne bo podala v svet električnih avtomobilov, namesto tega je bila tako ustanovljena nova znamka za proizvodnjo tovrstnih vozil, imenovana Lagonda.

In če zadnje čase športnost ali – bolje rečeno – prostočasne aktivnosti v avtomobilskem svetu povezujemo s športnimi terenci, segmentom, v katerem Aston Martin za zdaj sploh še nima svojega predstavnika, je znamka v želji po okrepitvi ponudbe zaplula v povsem drugačne vode. Najverjetneje morske. Britanci so namreč septembra lani sklenili partnerstvo s španskim proizvajalcem prestižnih zasebnih podmornic Triton, rezultat sodelovanja pa je zdaj prišel na dan, znan pod imenom Project Neptun.

Poseben poudarek namenjen hidrodinamiki plovila

Gre za manjše plovilo oziroma podmornico, o kateri pa je znanih že precej tehničnih podatkov, ne nazadnje naj bi prvi primerki luč sveta ugledali že letos. Plovilo bo tako ponujalo prostor za voznika plovila in dva potnika, plulo naj bi s hitrostjo, večjo od pet navtičnih milj na uro (za pogon bo skrbel par elektromotorjev, o katerih za zdaj še ni več znanega), potopilo pa naj bi se lahko do globine 500 metrov. Ob tem naj bi bil po zaslugi velike steklene kupole, ki bo osrednji del plovila, potnikom omogočen 360-stopinjski pogled na okolico.

Čeprav gre za podmornico, pa so pri Aston Martinu jasni, da ta še vedno kaže duh športnih avtomobilov, tako zunaj kot znotraj. Pri razvoju zunanje podobe jim je tako na pomoč priskočil zadnja leta vse pomembnejši partner Red Bull, s katerim so med drugim razvili športni avtomobil Valkyrie.

Čeprav plovilo še ni nared za serijsko proizvodnjo, sta obe podjetji že začeli zbiranje naročil za njihov nakup. Število izdelanih podmornic bo namreč 'močno omejeno', bo pa zato mogoče vsako izmed njih prilagoditi željam vsakega kupca posebej, za kar bodo poskrbeli v Aston Martinovem oddelku Q by Aston Martin.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"