Aeromobil: na Slovaškem avtomobili že letijo

23. 10. 2013
Deli
Aeromobil 2.5, ki je uspešno poletel na Slovaškem (foto: aeromobil.com)
aeromobil.com

Prototip letečega letala uspešno testiran na Slovaškem. Z video dokazi!

Zamisel o letečih avtomobilih ni nova. Projekt Terrafugia Transition se že nekaj časa poigrava z idejo letečega osebnega transporta, a legalni leteči avtomobili, ki bi smeli voziti tudi po cestah, so bojda še leta stran od realizacije. In vendarle je AEROMOBIL 2.5, ki so ga nedavno uspešno preizkusili na Slovaškem, danes še najbliže pravemu letečemu avtomobilu.

Aeromobil 2.5Aeromobil 3.0, še optimizirana različica Aeromobila 2.5, ki je poletel na Slovaškem (foto: aeromobil.com)

Dvajset let so v podjetju, ki ga vodi Štefan Klein razvijali Aeromobil, ki ga vidimo danes. Številka 2.5 pomeni, da gre za prototip, na uradni strani pa napovedujejo že tretjo, 3.0 generacijo projekta, ki se je sicer pričel leta 1990. Današnja različica je precej drugačna od prve, saj ima zložljiva krila, ki se med vožnjo po tleh pospravijo in razprejo le, ko voznik želi poleteti. 

Aeromobil poleti
Aeromobil 3.0 (foto: aeromobil.com)

Aeromobil 2.5 tehta 450kg (prazen), njegova največja hitrost med letom pa je 200 km/h. Največja hitrost vožnje po tleh je omejena na okoli 160km/h, točnih podatkov pa podjetje še ni razkrilo. Z eno posodo goriva lahko Aeromobil preleti 700km ali po tleh prevozi nekaj manj kot 500 km

Več informacij je na voljo na uredni strani Aeromobil.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja