Afera na japonskem buri duhove, vpleteni pa so skoraj vsi glavni proizvajalci ...

8. 6. 2024 | STA
Deli
Afera na japonskem buri duhove, vpleteni pa so skoraj vsi glavni proizvajalci ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Napake so priznali tudi proizvajalci sami.

Več japonskih avtomobilskih proizvajalcev, med njimi Toyota in Suzuki, ni ustrezno izvedlo varnostnega testiranja vozil, preden so bila ta certificirana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonsko ministrstvo za promet je sporočilo, da proizvajalci, poleg omenjenih še Honda, Mazda in Yamaha, niso opravili ustreznih varnostnih testov pred certificiranjem vozil.

Toyota je sporočila, da bo začasno ustavila prodajo treh svojih modelov na Japonskem. Družba je priznala, da vseh postopkov v okviru certificiranja ni ustrezno izvedla pri sedmih modelih. Tri od teh, Corolla Fielder, Corolla Axio in Yaris Cross, še proizvaja, preostalih štiri, Crown, Isis, Sienta in RX, pa ne več.

Profimedia

"Množično smo proizvajali in prodajali vozila, ne da bi sledili pravilnemu postopku certificiranja," je po navedah dpa na novinarski konferenci dejal predsednik Toyote Akio Toyoda. Šlo je med drugim za neustrezne podatke testiranj varnosti pešcev in potnikov v vozilu ter napake pri testiranju trkov in drugih varnostnih testih.

Toyota je v izjavi zatrdila, da je podrobna analiza modelov, glede katerih so bile odkrite nepravilnosti, vključno s tistimi, ki se ne proizvajajo več, pokazala, da pri njihovem delovanju ni odstopanj od zakonskih in regulatornih zahtev, tako da ni razlogov, da se ta vozila ne bi več uporabljala.

Gre za novo težavo Toyote, povezano k kakovostjo vozil. Januarja je družba zaradi nepravilnosti pri testiranju delovanja motorja ustavila prodajo nekaterih dizelskih modelov. Pred tem je njena podružnica Daihatsu zaradi varnostnih napak ustavila prodajo vseh svojih modelov. Posledično je ministrstvo za promet avtomobilskim proizvajalcem in dobaviteljem naročilo, naj pregledajo, ali so bili postopki certificiranja izvedeni pravilno, poroča dpa.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan