Akrapovič v Frankfurtu na IAA 2013

28. 10. 2013
Deli

Akrapovič, eno izmed bolj znanih in zelo cenjenih slovenskih podjetij v svetovnem merilu, se je odlično predstavilo tudi na mednarodnem frankfurtskem avtomobilskem salonu.

Podjetje, ki ga je leta 1990 ustanovil nekdanji dirkač Igor Akrapovič, je več kot poznano v svetu motociklizma in avtošporta, saj je uradni partner znamk Audi Sport, BMW Motorsport, ALPINA in moštva Aston Martin racing, zdaj pa želijo premakniti meje tudi na področju izdelave izpušnih sistemov za prestižna osebna vozila. Akrapovič trenutno izdeluje športne izpušne sisteme za drugo vgradnjo za 14 prestižnih avtomobilskih znamk, med njimi za Lamborghini, Audi, Ferrari, BMW, Porsche in Mercedes-Benz.

Pri Akrapovičevih izpušnih sistemih se vse začne z dušilcem Slip-On, s katerim zamenjajo originalni dušilec. Uporaba lahkega titana ali nerjavnega jekla ter znanja, povezanega z oblikovanjem izpušnih sistemov, zagotavlja, da je sistem Slip-On lažji v primerjavi s standardnim, kar izboljša razmerje med močjo in težo vozila. Poleg tega to omogoča lažjo vodljivost vozila in izboljša zmogljivost motorja. Linija Evolution izboljšuje zmogljivost sistema Slip-On, saj z njo zamenjajo večji del originalnega izpušnega sistema. Običajno to pomeni, da težke in dolge standardne povezovalne cevi zamenjajo z različicami iz titana z resonatorji, ki potekajo naprej od serijske povezovalne cevi iz kolektorja. Te povezovalne cevi so večjega premera kot serijske cevi in imajo prirobnice, ki so ulite iz titana v hišni Akrapovičevi livarni in se popolnoma prilegajo.

Poleg linije Evolution Akrapovič ponuja tudi dodatne komponente, kot so cevi brez katalizatorjev, s katerimi se doseže popoln potencial avtomobila, seveda odvisno od modela. Na voljo pa so tudi izpušni sistemi iz linije Evolution Racing, ki so namenjeni dirkalnikom.

Zvok nekaterih izpušnih sistemov lahko nastavite z izbirnim brezžičnim kompletom, pri čemer prek stikala v kabini spremenite zvok izpuha s pnevmatskimi ventili, nameščenimi na dušilcih.

Z njihovimi novostmi in drugimi najnovejšimi športnimi novicami se lahko seznanite v Akrapovičevi aplikaciji za naprave iOS, ki je na voljo v App Storu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"