Alfa Romeo Stelvio je speljala

16. 11. 2016
Deli

Alfa Romeo je avtomobilski salon v Los Angelesu izkoristila za predstavitev svojega dolgo pričakovanega športnega terenca z imenom Stelvio.

Alfa Romeo Stelvio je svoje ime dobila po enem najvišjih cestnih prelazov v Alpah, ki med ljubitelji avtomobilizma velja za eno izmed cest, ki jih je preprosto treba prevoziti. Stelvio so zasnovali na platformi Giorgio, ki si jo deli z novo Giulio, kar pomeni, da je pogon primarno sicer speljan na zadnji kolesi, a so športnega terenca serijsko vseeno opremili s štirikolesnim. Kot pravijo pri Alfi Romeo, je karoserija lahka, ima nizko težišče, šasija pa omogoča obilo vozne dinamike.

Tako kot pred časom Giulia, je tudi Stelvio premiero doživel v najbolj športni različici Quadrifoglio. Z Giulio Quadrifoglio si deli tudi 2,9-litrski motor V6 z močjo 505 'konjev' , ki športnega terenca s pomočjo 8-stopenjske avtomatike v 3,9 sekunde pospeši do 100 kilometrov na uro in pospešuje do 285 kilometrov na uro. Niže na lestvici bosta osnovna Alfa Romeo Stelvio in Alfa Romeo Stelvio Ti (Turismo Internazionale) z 280-'konjskim' bencinskim štirivaljnikom in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Alfa Romeo bo Stelvio začela v italijanskem Cassinu izdelovati konec leta, na ceste pa bo zapeljal sredi prihodnjega leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja