Ali je starost pnevmatik pomembna?

Običajno se s pnevmatikami bolj podrobno ukvarjamo dvakrat letno: v zimskem času, ko nam zakon določa, da moramo namestiti zimske pnevmatike in v pomladnem obdobju, ko jih zamenjamo z letnimi. Ob menjavi pogosto ugotovimo, da potrebujemo nove pnevmatike, saj je profil starih že dodobra obrabljen.

29. 3. 2010

Nakup pnevmatik moramo opraviti premišljeno in pridobiti kakovostne informacije strokovnjakov. Posebno pozornost je treba nameniti globini profila in hranjenju gum, medtem ko starost le-teh ni ključnega pomena. Glede na to, da se bliža čas, ko bodo nekateri že zamenjali svoje pnevmatike, vas spodbujamo k strokovnemu naboru informacij in pravilnemu postopku skladiščenja vaših pnevmatik.

Strokovnjaki se vrsto let ukvarjajo z varnostjo vozil, in kot vemo, so varne in kakovostne pnevmatike nujna oprema vsakega vozila. Vozniki moramo biti pozorni predvsem na profil pnevmatik, pa tudi ustrezno hranjenje, saj le-to pripomore k ohranitvi prvotnih lastnosti naših pnevmatik. Poleg tega je življenjska doba pnevmatik odvisna tudi od načina vožnje, teže tovora in rednega vzdrževanja pravilnega pritiska v pnevmatikah.

Nemalokrat pa se pojavljajo tudi polemike o pomembnosti starosti avtoplaščev pri nakupu in kdaj naj bi pnevmatike prodajalci umaknili iz polic. Napačne informacije o življenjski dobi avtoplaščev in kako je le-ta pomembnejša od profila, so vse pogostejše. Prav zaradi tega so se na te trditve odzvale različne strokovne gumarske revije, proizvajalci avtoplaščev in nacionalna združenja distributerjev oziroma vulkanizerjev v največjih evropskih državah.

Strokovna priporočila

Nacionalno združenje distributerjev avtoplaščev NTDA v Veliki Britaniji in Zveza nemške gumarske industrije trdita, da se pnevmatike lahko prodajajo 5 let po datumu proizvodnje. Japonsko gumarsko združenje (JAMTA) pa priporoča menjavo gum, ki so starejše od 10 let. Temu se pridružujejo tudi večji proizvajalci pnevmatik, medtem ko proizvajalci avtomobilov priporočajo menjavo pnevmatik po 6 letih.

Priporočila koncerna Goodyear

Na izpostavljeno sporno vprašanje glede življenjske dobe avtomobilskih pnevmatik so se odzvali tudi proizvajalci. Koncern Goodyear, kot eden največjih svetovnih proizvajalcev pnevmatik pravi, da so pnevmatike zasnovane tako, da vzdržijo delovanje visokih sil, obremenitev, izpostavljenost sončni svetlobi in obratovalnim temperaturam celo življenjsko dobo pnevmatike.

Skladiščeni in uporabljani avtoplašči ohranjajo ustrezne lastnosti, če so pravilno vzdrževani, niso bili predmet slabega ravnanja in so bili hranjeni v ustreznih skladiščnih pogojih.

Dejstvo je, da ni znanih znanstvenih oziroma tehničnih podatkov, na podlagi katerih bi ugotavljali oziroma določali specifično najvišjo starostno mejo za nove nerabljene pnevmatike za potniška in lahka tovorna vozila.

Goodyearovo stališče podpirata tudi dve gumarski združenji RMA & ETRMA, Evropsko združenje proizvajalcev avtoplaščev in platišč.

Varno na poti

Poleg pravilnega hranjenja in ustrezne globine profila vaših pnevmatik, pa se moramo vsi vozniki zavedati, da le s previdno in pazljivo vožnjo ter upoštevanjem prometnih predpisov poskrbimo za res varno vožnjo.

Preberite še:

ADAC-ov test letnih gum 2010

Test letnih gum Auto motor & sport 2010