Alpine Célébration za 60-letnico znamke

16. 6. 2015
Deli

Renaultova športna znamka Alpine je ob šestdesetletnici predstavila prototip dirkalnika Alpine Célebration, ki se je pred dirko 24 Le Mansa popeljal po stezi, potem pa so ga postavili na ogled obiskovalcem dirke.

Alpine Célébration je kompaktni dvosedi športni kupe, ki so ga pobarvali v intenzivno modro barvo, s kakršno so pobarvani tudi dirkalniki Alpine, s katerimi znamka od leta 2013 nastopa na vzdržljivostnih dirkah. Barva spominja tudi na najbolj imenitno obdobje znamke med leti 1963 in 1969, ko so dirkalniki Alpine M63, M64, M65, A210, A220 in A110 branili francoske barve in čast ustanovitelja Jeana Rédéla.

Alpine Célébration oblikovno izhaja iz dirkalnikov tistega časa, a na sodoben način s sodobno aerodinamiko in karbonskimi dodatki. Križasto prekrite nakazane sprednje luči spominjajo na lepilne trakove, s katerimi so nekoč žaromete domiselno varovali pred razsutjem razbitega stekla, na maski hladilnika, stranicah, prednjih blatnikih in strehi pa je poudarjen za znamko značilni puščičasti A. Na nekdanjo slavo spominjajo tudi kolesna platišča.

Prototip Alpine Célébration je krog v Le Mansu prevozil v družbi Alpine A110, modela, ki je bil verjetno najbolj značilni predstavnik znamke svojega časa in si je pridobil status dirkaške ikone na zelo različnih prizoriščih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja