Amsterdamska deklaracija ureja avtonomno vožnjo

15. 4. 2016
Deli
Amsterdamska deklaracija ureja avtonomno vožnjo (foto: GM)
GM

Evropska unija, prometni ministri članic EU in predstavniki avtomobilske industrije so V Amsterdamu podpisali deklaracijo, s katero bodo urejali in poenotili uvedbo avtonomnih vozil na evropskih cestah.

Udeleženci srečanja so poudarili predvsem izboljšanje varnosti v prometu in zmanjšanje porabe goriva in izpustov škodljivih plinov, h katerim naj bi pripomogla avtonomna in med seboj povezana vozila.

Podpisniki deklaracije so sklenili, da bodo razvijali univerzalno omrežje za uvedbo povezanih in avtonomnih vozil, ki naj bi bilo predvidoma vzpostavljeno do leta 2019. Poenotili naj bi tudi razvoj povezane in avtonomne vožnje vozil, s katero bi pripomogli k izboljšanju prometne varnosti, zdravja, prometnih tokov ter k zmanjšanju negativnega vpliva na okolje. Pri razvoju bodo uporabili pristop "učenja iz izkušenj" (learning by experience) in, kjer bo le mogoče, vzpostavili čezmejno sodelovanje in izmenjavo znanja, da bi razvili med seboj kompatibilne sisteme. Evropska unija bo tudi podprla prihodnje inovacije na področju avtonomne vožnje, s čimer bi radi utrdili vlogo evropskih proizvajalcev na tem področju in tudi zaščitili njihovo znanje.

Vprašanje avtonomne vožnje je pomembno tudi za Nizozemsko kot trenutno predsedujočo državo Evropske unije. Nizozemska ministrica za infrastrukturo in okolje Melanie Schultz, ki je tudi sicer dejavna na področju uvedbe tehnologij za izboljšanje prometnih razmer, je povedala: "Danes smo se prvič na evropski politični ravni pogovarjali o avtonomnih vozilih in ukrepih, ki jih zahteva njihova uvedba v Evropi. Radi bi jih pospešili, saj lahko veliko prispevajo k razvoju mobilnosti. S povezanimi in avtonomnimi vozili bodo naše ceste postale bolj varne, vzdržne in učinkovite."

Vsi udeleženci srečanja so se tudi strinjali, da je podpis deklaracije šele prvi korak na pozi k avtonomnim vozilom, saj bo njihova uvedba zahtevala obsežne spremembe v prometni infrastrukturi in sprejem z njimi povezanih zakonov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja