Aplikacija za ugovor parkirnim kaznim

30. 6. 2016
Deli
Aplikacija za ugovor parkirnim kaznim

Kazni za nepravilno parkiranje, ki se nam ponekod niti ne zdi tako nepravilno, so precej visoke in hitro se jih lahko precej nabere, zelo težko pa jim je oporekati.

Na težavo je na svoj način odgovoril 19-letni študent na univerzi Stanford Joshua Browder, ki mu je prekipelo, ko je po Londonu in okolici nabral 30 listkov za napačno parkiranje. Spoznal je, da je postopek za pritožbo zelo uniformen in preprost ter se odločil, da bo razvil aplikacijo, robota odvetnika, ki bo ljudem pomagal skozi pritožbeni postopek. Aplikacijo so najprej preskusili njegovi sorodniki in prijatelji, potem pa jo je brezplačno dal na razpolago javnosti.

Robotski odvetnik, ki se imenuje DoNotPay in ga je mogoče najti na spletni strani "www.donotpay.co.uk", je v zadnjih 21 mesecih uspešno ugovarjal 160.000 parkirnim kaznim v Londonu in New Yorku in uporabnikom prihranil več kot 4 milijone ameriških dolarjev. Uspešen je bil kar v 64 odstotkih primerov, kar je izjemno visoko.

Robot sicer deluje po ustaljenem vrstnem redu. Uporabnika najprej vodi skozi vrsto vprašanj o okoliščinah prekrška, s katerimi ugotovi, če mu je sploh mogoče ugovarjati. Če je to mogoče, uporabnika vodi tudi skozi pripravo ugovora, potem pa ta počaka na izrek sodbe.

DoNotPay je za zdaj na voljo le v New Yorku in Londonu, Browder pa bi ga rad kmalu razširil še na Seattle in mu dodal še zahtevke po kompenzaciji za zamujene lete letal in pomoč beguncem pri spopadanju z birokratskimi zahtevami držav, v katerih bi radi zaprosili za azil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"