Novi Audi: kar smo do zdaj poznali kot A4, bo zdaj A5

17. 7. 2024 | Miha Rušnik
Deli

Kaj vse bo ponujal najnovejši Audi?

Audi je predstavil povsem novi model A5. Nadomestil bo model z oznako A4, ki je bil del znamkine ponudbe kar 30 let. Razlog za to je novi sistem poimenovanja; sode črke v imenu električnih modelov in lihe pri tistih z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Audi

Najnovejši Audijev predstavnik je dolg 4.829 mm, kar je 67 mm več kot zadnji A4, z medosno razdaljo, povečano za 80 mm, kar zagotavlja prostornejšo notranjost. Prav tako je širši in višji. Dizajn je ostrejši in športnejši, spredaj ima  širšo masko in elegantne LED žaromete - pri Audiju smo zdaj že navajeni lightshowov . Novi A5 se lahko pohvali s količnikom zračnega upora 0,25.

Audi

Notranjost A5 se ponaša z najnovejšo znamkino tehnologijo in se osredotoča na digitalizacijo. Na armaturni plošči kraljuje ukrivljen digitalni zaslon, ki združuje 11,9-palčni virtualni voznikov zaslon in 14,5-palčni zaslon na dotik. Kot dodatna oprema so na voljo  tretji zaslon za sovoznika, steklena streha s funkcijo zatemnitve in ozvočenje proizvajalca Bang & Olufsen.

Audi

Osnovni motor je 2.0 TFSI s 110 kW (150 KM), druga različica tega motorja ponuja 150 kW (204 KM) in bo na voljo s štirikolesnim pogonom Quattro. Seveda bo na voljo tudi dizel. Motor 2.0 TDI s 150 kW (204 KM) postavlja nove standarde v modelu A5 zahvaljujoč tehnologiji MHEV plus. Delno elektrificiran z 48-voltno tehnologijo MHEV plus, kar povečuje učinkovitost in udobje. Tudi dizelska izvedenka bo lahko štirikolesno gnana.

Audi

Audi je že predstavil tudi športnejšo različico, kjer A nadomešča S. Pod pokrov motorja S5 so namestili 3-litrski V6 bencinski motor s 467 konji (270 kW). Pogonski sklop bo blagohibriden, model pa bo na voljo v obeh karoserijskih izvedenkah.

Audi

Novega A5 lahko na cestah pričakujemo letos jeseni, za ceno bo treba še malce počakati.

Preberite še:

🖉

 

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave