Audi, BMW in Daimler so si zagotovili digitalne zemljevide

9. 12. 2015
Deli
Audi, BMW in Daimler so si zagotovili digitalne zemljevide (foto: HERE)
HERE

Audi, BMW in Daimler so si zagotovili večinski delež v vodilnem ponudniku tehnologije za digitalizirani svet mobilnosti oziroma mapiranje in lociranje, podjetju HERE, ki je bilo doslej v lasti Nokie.

S tem so podjetju HERE zagotovili podporo pri razvoju, sebi pa cestne karte visoke ločljivosti v povezavi z lokacijskimi informacijami v realnem času, ki bodo uporabnikom zagotavljale aktualne informacije o realnem svetu v realnem času. Tehnologija mapiranja HERE namreč podatke zbira iz različnih virov, kakršni so avtomobilski sistemi, pametni telefoni, transportni in logistični objekti ter infrastrukturni elementi in jih potem sestavi v natančno in pregledno sliko.

Podjetje HERE podatke za cestne karte danes pridobiva iz več kot 80.000 virov in več milijard sond, prizadeva pa si tudi za povezovanje z milijoni avtomobilov in njihovimi tipali, s katerimi zbira podatke o neposredni okolici vozil. Tehnologija podjetja HERE igra pomembno vlogo tudi pri razvoju avtonomnega avtomobila, ki si ga ne bo mogoče zamisliti brez natančnih in stalno ažuriranih digitalnih zemljevidov.

Podjetje HERE, za katerim so že tri desetletja razvoja, danes po vsem svetu zaposluje 6.500 ljudi, z njegovimi kartami pa so opremljene navigacijske naprave štirih od petih novih avtomobilov, ki jih prodajo v Evropi in Severni Ameriki.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel