Audi E-Tron Quattro - popolnoma električna študija

15. 9. 2015
Deli

Audi kot predogled bodočega serijskega avtomobila predstavlja študijo popolnoma električnega avtomobila z dosegom več kot 500 kilometrov in količnikom zračnega upora 0,25.

Kot je povedal član Audijevega upravnega odbora za tehnični razvoj prof. dr. Ulrich Hackenberg, bo Audi v začetku leta 2018 predstavil povsem električnega razkošnega športnega terenca. Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu vsekakor predstavlja študijo Audi E-Tron Quattro, vpogled v njegove lastnosti.

Za pogon skrbijo trije elektromotorji s skupno močjo 320 kilovatov, eden na prednji, dva pa na zadnji premi. Voznik lahko njihovo moč za krajši čas poveča celo na 370 kilovatov, navor pa na 800 njutonmetrov. Ko pedal za plin pritisne do konca, Audi E-Tron Quattro z mesta do 100 kilometrov na uro poskoči v 4,6 sekunde in hitro doseže elektronsko omejeno največjo hitrost 210 kilometrov na uro.

Pod dnom potniške kabine je vgrajena baterija s kapaciteto 95 kWh, ki omogoča doseg več kot 500 kilometrov. Kombinirani sistem polnjenja CCS omogča polnjenje z enosmernim ali izmeničnim tokom. Polnjenje z enosmernim tokom na 150-kilovatnem priključku traja le okrog 50 minut. Kot alternativa je na voljo tudi brezžično indukcijsko polnjenje Audi Wireless Charging, ki deluje v kombinaciji s "pilotiranim parkiranjem", ki avtomobil samodejno zapelje na ustrezno mesto nad oddajno ploščo. V sončnih dneh dodatno elektriko proizvajajo tudi sončne celice na strehi avtomobila.

Zaradi nizke vgradnje baterije je nizko tudi težišče avtomobila, zaradi česa so, v kombinaciji s prilagodljivim zračnim vzmetenjem in dinamičnim štirikolesnim volanom, odlične tudi vozne lastnosti pri vseh hitrostih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja