Audi gre na Luno

14. 7. 2015
Deli

Audi je z znanjem iz številnih tehničnih področij podprl ekipo Part-Time Scientists, ki si v okviru tekmovanja Google Lunar XPRIZE prizadeva, da bi na Zemljin satelit poslala vozilo brez posadke.

Partnerji v projektu so si 45 let potem, ko je ameriška vesoljska agencija Nasa na Luno poslala zadnjo odpravo, za pristanek svojega vozila izbrali prav mesto tedanjega pristanka posadke Apolla 17. Da bi na natečaju zmagali in osvojili nagrado v višini 30 milijonov dolarjev, morajo na Luno prvi poslati robotsko vozilo, ki bo na njeni površini prevozilo vsaj 500 metrov ter na Zemljo poslalo fotografske in video posnetke visoke ločljivosti.

Audi edini nemški med 16 ekipami na tekmovanju pomaga pri optimizaciji robotskega vozila "Audi lunar quattro", predvsem na področju oblikovanja, lahke gradnje, električne mobilnosti, stalnega štirikolesnega pogona in avtonomne vožnje. Sodeluje tudi pri praktičnih preizkusih, ki so jih med drugim opravili v avstrijskih Aplah in na Tenerifih. Vozilo, ki je pretežno izdelano iz aluminija, je opremljeno z nastavljivim sončnim panelom, ki sončno svetlobo pretvarja v elektriko, ki jo zbira v litij-ionski bateriji, ta pa napaja štiri električne motorje v pestih koles. Na sprednjem delu vozila so stereoskopski kameri in znanstvena kamera. Po površini Lune se bo gibalo z največjo hitrostjo 3,6 kilometra na uro, do izraza pa bodo prišle predvsem terenske zmogljivosti in odpornost na ekstremne temperature razlike, ki lahko nihajo za 300 stopinj Celzija.

Vesoljska sonda z vozilom "Audi lunar quattro" bo na Luno predvidoma poletela do leta 2017 in 380 tisoč kilometrov poti premagala v petih dneh. Predvidoma naj bi pristala severno od Luninega ekvatorja, blizu mesta, kjer je leta 1972 pristala posadka Apolla 17.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"