Audi je napovedal tekmeca Tesle X

19. 4. 2017
Deli

Audi je na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil študijo kupejevskega električnega križanca z imenom E-Tron Sportback, s katere bo do leta 2019 predvidoma nastal serijski model, ki bo tekmoval predvsem s Teslo X.

V Audijevih prihodnjih električnih modelih, E-Tron Sportback namreč ne bo prvi, bo bolj ali manj enak pogon, kot s ga namenili študiji. Pogon bo štirikolesni, sestavljali pa ga bodo ena elektromotor na prednji in dva na zadnji premi, sistemska moč pa bo v osnovi znašala 320 kilovatov, po potrebi pa jo bo mogoče povečati na 370 kilovatov, kar je dovolj za pospeške v 4,5 sekunde do 100 kilometrov na uro. Motorji se bodo napajali iz tekočinsko hlajenega litij-ionskega baterijskega sklopa s kapaciteto 95 kWh, ki bo zadostoval za doseg več kot 500 kilometrov. Baterije so vgrajene pod potniško kabino, zato so inženirji lahko dosegli ugodno razvrstitev teže med obema premama v razmerju 52:48, ki pripomore tudi k dobrim voznim lastnostim.

Kot se za sodobno študijo spodobi, je notranjost urejena z obilico na dotik občutljivih zaslonov, ki so razporejeni na armaturni plošči, pod osrednjimi merilniki in na oblogah vrat. Na zunanjosti izstopajo predvsem matrične luči, ki s pomočjo 250 led diod in mikrozrcal omogočajo projiciranje raznih slik na podlago pred avtomobilom in sam avto ter neposredno komunikacijo z okolico.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"