Audi napreduje pri razvoju avtonomnega avtomobila

17. 5. 2016
Deli

Audi nadaljuje razvoj avtonomnega avtomobila v okviru projekta Audi Piloted Drive. Prototip "Jack" na osnovi Audija A7 Sportbacka je namreč že povsem sposoben samostojnega vključevanja v promet.

"Jack" je zaslovel v začetku lanskega leta, ko je samostojno prevozil pot med Palom Altom in Las Vegasom, potem pa podvig ponovil tudi na nemških avtocestah in v gostem velemestnem prometu Šanghaja.

Kot so povedali pri Audiju, lahko "Jack" zdaj svojo vožnjo še bolje prilagodi človeškim navadam, saj upošteva druge udeležence v prometu, se prilagaja različnim prometnim situacijam, je varen in predvsem interaktiven. V praksi se to kaže v obvladovanju nevarnih situacij, prehitevanju tovornjakov z nekoliko večjo medsebojno razdaljo, napovedovanju spremembe smeri z vključitvijo smernikov in pomikom bliže črti ter pravilnim odzivom na udeležence v prometu, ki se hočejo vključiti na njegov vozni pas. "Jack" namreč predvidi, če je bolje, da se drugi avtomobili vključi predenj ali za njega in se ustrezno odzove s pospeševanje ali zaviranjem. Njegov izpopolnjen navigacijski sistem je poleg tega sposoben izračunati poti, ki omogočajo čim več avtonomne vožnje brez sodelovanja voznika.

Osrednji člen sistema za avtonomno vožnjo je osrednji vmesnik za pomoč vozniku oziroma zFAS, ki s pomočjo zmogljivih procesorjev v realnem času izračunava signale iz tipal in izdela model okolice vozila, ki stanje v prometu prikaže tako realno kot je le mogoče, ter z njegovo pomočjo predvidi "Jackove" manevre.