Audi premagal BMW – padel je nov rekord!

24. 6. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Še zamaskirani RS3 je z osupljivim časom postal novi kralj kompaktnega razreda na Zelenem peklu.

Manj kot leto dni po BMW-jevem slavju, ko je novi (G87) M2 prepeljal Nordschleife v 7 minutah in 38,71 sekundah, je na rekord kompaktnega razreda odgovoril Audi. Za volanom osvežene, a še vedno zamaskirane limuzinske izvedbe modela RS3, je Frank Stippler od rekorda odščipnil več kot pet sekund.

Štoparica se je ustavila pri 7:33.123, s čimer se je RS3 dokazal kot najhitrejši član kompaktnega razreda. Da gre za izjemno navdušujoč čas priča tudi dejstvo, da je na lestvici najhitrejših časov s tem prehitel tudi precej dražje in močnejše športnike, kot so recimo Porsche Taycan Turbo S, Mercedes SLS AMG Black Series in Lexus LFA z Nürburgring paketom.

Kako jim je to uspelo?

Vseh tehničnih podrobnosti in novosti osveženega RS3 še niso razkrili, ponudili pa so nekaj bolj površinskih namigov glede izboljšav. Recimo natančnejše vektoriranje navora s pomočjo zavor omogoči voljnejši vstop v ovinek in hitrejši izhod iz njega. 

Audi

Ta sistem zdaj bolj optimizirano deluje tudi z razdelilnikom navora zadaj ter elektronskim nadzorom stabilnosti in skupaj so z občutljivejšim algoritmom bolj prilagojeni doplačljivemu RS športnemu vzmetenju. 'Rekorder' je bil opremljen tudi s Pirelli P Zero Trofeo R semi-slick pnevmatikami in keramičnimi zavorami.

Kaj je že znanega za serijski model?

Ob poročanju rekordenga čas so razkrili še, da naj bi petvaljnik ob tem proizvedel 400 'konjev' (295 kW) in 500 njutonmetrov moči. Čeprav je vodja Audi Sport oddelka Sebastian Grams lani namignil, da bodo iz petvaljnika izvlekli še nekaj dodane moči, je ta številka celo manjša, kot tista, s katero se je ponašal RS3 Performance pred osvežitvijo.

Audi

Lahko se upa, da so s tem pustili še nekaj prostora za pozitivna presenečenja ali pa čakajo na razkritje nove posebne različice. Več novosti bo znanih v prihodnjih tednih, najkasneje avgusta, ko se bodo začela sprejemati naročila, prvi primerki osveženega RS3 pa naj bi v salone zapeljali letošnjega oktobra.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak