Audi RS 5 se je v New Yorku predstavil tudi kot Sportback

29. 3. 2018
Deli

Audi je v New York prišel z avtomobilskim priboljškom v obliki petvratne različice Audija RS 5 Sportback, ki se bo postavil ob bok že znanemu 'običajnemu' Audiju RS5 in bliskovitost 450-'konjskega' motorja bi-turbo V6 in štirikolesnega pogona Quattro združil s 480 litri prtljažnega prostora.

Kot pravijo pri Audiju, je zunanjost Audija RS 5 Sportback zlitje elegantnih linij in nastopaških atletskih površin. Športnost izraža s podaljšano medosno razdaljo, kratkimi previsi in dolgim pokrovom motorja, kot tudi z močno ramensko linijo in poudarjenimi vdolbinami koles. Spredaj izstopajo maska in dodatni vstopniki za zrak s satastim vzorcem ter spojler z napisom quattro aluminijaste barve, zadaj pa specifični difuzor, ovalne izpušne cevi in spojler.

Novi 2,9-litrski motor V6 z močjo 450 'konjev' in navorom 600 njutonmetrov, ki je na voljo v širokem razponu med 1.900 in 5.000 vrtljaji, do 100 kilometrov na uro pospeši v le 3,9 sekunde in pospešuje vse do 280 kilometrov na uro. Pri tem mu pomaga tudi to, da sta turbinska polnilnika vgrajena med motorne valje in zagotavljata bliskovito odzivnost ter da uporablja 'B-ciklus' zgorevanja, ki združuje prednosti Millerjevega in Atkinsonovega ciklusa.

Vozna tehnika je enaka kot pri Audiju RS 5, kar pomeni, da štirikolesni pogon lahko po potrebi na sprednji kolesi posreduje do 85 odstotkov, na zadnji kolesi pa do 70 odstotkov navora, k bolj natančnemu prerazporejanju pa pripomore tudi športni diferencial. Poleg standardne opreme lahko kupci izberejo tudi bolj športno podvozje z aktivnim prilagajanjem vzmetenja Dynamic Ride Control, dinamični volan in keramične zavore.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja