Audi Typ C znova v Sloveniji!

15. 6. 2009
Deli
Audi Typ C znova v Sloveniji!

In to po – pozor – skoraj 100 letih! Tokrat ni prišel zmagat na dirko, kot med letoma 1911 in 1914, ampak podoživeti svojo slavo iz takratnih časov.

Tokrat se je sicer pripeljal na prikolici, saj so originalni starodobniki neprecenljive vrednosti (mimogrede: prav tisti, ki je zmagoval tudi na naših tleh, ni več v Audijevi lasti, ampak je v muzeju v Münchnu, tole je izdelek iz leta 1919), je pa natanko takšen kot v svojih najboljših časih – ali še boljši.

Typ C 'Alpensieger', kot se ga je zaradi številnih zmag na gorskih dirkah prijelo ime, ima 3, 6-litrski motor s 36 'konji' največje moči pri 1.700 vrtljajih v minuti. Spredaj vzdolžno nameščeni motor poganja zadnji kolesi, obe premi pa sta togi in visita na listnatih vzmeteh.

Ob Audijevi stoletnici pripravljajo v Ingolstadtu različne dejavnosti in med njimi je tudi zgodba o zmagah tega avtomobila. V ta namen je obiskal nekaj mest, kjer je zmagoval, med drugim Škofjo Loko in Portorož, od tam pa je odšel naprej v Italijo. Nemci so bili navdušeni, ko so na kratko obiskali našo deželico, saj so tu našli ambient, ki se odlično sklada z okoljem izpred slabega stoletja in se kot takšen lepo vklaplja v nastajajočo zgodbo. (VK)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja