Audi v Le Mans z R18 e-tron quattro

21. 5. 2012
Deli

16 in 17. junija bo na znameniti dirki 24 ur Le Mansa, Audi prvič sodeloval s štirikolesno gnanim hibridnim dirkalnikom.

V dirkalniku bo Audi združil hibridni pogon in štirikolesni pogon (quattro). Kombinacija sicer ni nova, a zaradi določenih omejitev z njo Audi še ni tekmoval.

Razlago je podal dr. Wolfgang Ullrich, vodja Audi Motorsporta, ki je povedal, da so po začetku faze TDI zelo kmalu začeli razmišljati o športnem prototipu za Le Mans, ki bi imel hibridni pogon, saj je bilo mogoče predvideti, da bo pravilnik dopustil to možnost, kot tudi tekmovanje s štirikolesno gnanimi dirkalniki. Ta je bil namreč od leta 1998 na krožnih dirkalnih stezah prepovedan.

Naj spomnimo -  modeli s quattro pogonom so Audiju prinašali največje uspehe - med leti 1981 in 1997 so z njimi osvojil štiri naslove na svetovnem prvenstvu v rallyju, tri zmage na dirki Pikes Peak, zmago na prvenstvu TRANS-AM, dva naslova DTM, enajst zmag na državnem prvenstvu superturnih avtomobilov ter zmago v svetovnem pokalu turnih avtomobilov.

Zdaj bodo lahko prvič po letu 1998 na dirkah, ki jih na krožnih stezah prireja FIA, nastopili s štirikolesno gnanim dirkalnikom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja