Autobest 2019: Zmaga za Citroena Berlinga, Peugeota Rifterja in Opla Comba

14. 12. 2018
Deli

V finalnem izboru Autobest 2019, v katerem se je pomerilo 6 finalistov, so novi Citroën Berlingo, Peugeot Rifter in Opel Combo osvojili naziv Best Buy Car of Europe oziroma najboljši nakup med avtomobili v Evropi leta 2019.

Letos se je prvič v zgodovini izbora Autobest zgodilo, da je kot en finalist sodeloval trojček vozil, kar pa je glede na tesno sorodstvo med PSA-jevo trojico seveda razumljivo.

31 žirantov iz 31 držav, med njimi je tudi naš urednik Dušan Lukič, je trojici skupaj podelilo 13.846 točk, le 148 točk več kot novemu Fordu Focusu, kar je vsega odstotek razlike med najboljšima. Še manjša je bila razlika do tretjega mesta, ki ga je z le 82 točkami zaostanka za Focusom osvojila nova, povsem evropska Toyota Corolla, ki je tako na odličen način proslavila svojo veliko vrnitev v Evropo, kjer bo nadomestila Aurisa.

Četrto mesto je pripadlo Kii Ceed, na rep pa sta se uvrstila Citroen C4 Cactus in Dacia Duster.

”Po razponu karoserijskih oblik in pogonske tehnike je bil to najbolj raznovrsten izbor Autobest do zdaj,” poudarja predsednik žirije Ilija Seliktar, Dan Vardie, predsednik Autobesta, pa dodaja: ”Prvič v zgodovini izbora imamo več zmagovalcev. Mislim, da bo zmagovalna trojica dosegle odlične prodajne uspehe na trgu.”

In točkovanje našega urednika? Tudi on je največ točk v zelo natančni in razčlenjeni ocenjevalni tabeli podelil trojčkom, medtem ko so si Ceed, Focus in Corolla v njegovem točkovanju razdelili drugo mesto, le tri točke za PSA-jevim trojčkom. Slednji je največ prednosti nabral pri prilagodljivosti, družinski uporabnosti in ceni, Focus se je izkazal z vrhunsko vozno dinamiko in sodobnimi povezljivostnimi tehnologijami, ki pa jih premore tudi Corolla, ki izstopa pri ekologiji, in Kia, ki je prednost nabirala pri ekonomiki uporabe.

”Komaj čaka, da se tudi nova Corolla spomladi na trgu pridruži Focusu in Ceedu – to bo odličen čas za primerjalni test sploh, ker bo takrat na voljo tudi nova škoda Scala,” pravi naš urednik Dušan Lukič.

Poleg nagrade Best Buy Car of Europe je žirija podelila še nagrade Companybest 2018, ki jo je osvojilo podjetje Aston Martin Lagonda, nagrada Safetybest 2018 je pripadla Hyundaiju za sistem opozarjanja na v avtomobilu pozabljene otroke, Smartbest 2018 pa BMW-ju za sistem Intelligent Personal Assistant. Jaguar I-Pace je osvojil nagrado Ecobest 2018.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja