Izšel je novi Avto magazin: Predstavljamo vam družinsko Čehinjo, Škodo Superb. Preizkusili smo električnega Jeepa Avengerja in Minija Cooperja S Cabrio ter se na izlet zapeljali z Alpine A110 R

14. 11. 2023
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, kaj prinaša nova Škoda Superb ter pogledali v drobovje Mazde CX-30 s kombinacijo Wanklovega motorja in priključnega hibrida. Strnili smo nekaj najbolj pomembnih nasvetov pred zimo ter se zapeljali s hibridnim Dacio Joggerjem ter kopico prestižnih modelov BMW, od nove serije 5, preko X5 in X6, do i7 M60.

Za vas smo preizkusili kar nekaj avtomobilov. Med drugim so se v naših rokah znašli: električni Jeep Avenger, SsangYong Rexton, DS7, Ford Kuga, Hyundai i10, MINI Cooper S Cabrio, Mazda CX-30 in Mazda2 in Opel Crossland, za posebne občutke pa je poskrbel Alpine A110 R.

Motociklistični del prinaša pregled salona EICMA, predstavitev Yamahe YZ250F ter teste modelov BMW R 1250 RS in R 1250 R, Honde Transalp in Ducatija Multistrade.

Poleg naštetega pa še veliko zanimivosti iz sveta karavaninga, kolesarstva in zabavnih tehnologij.

Predstavljamo:

Škoda Superb - Žlahtnost četrte generacije

Povsem nova Škoda Superb ponuja več prostora in udobja, na voljo je šest pogonskih sklopov in za piko na i premore še dodatne varnostne sisteme. Avtomobil prihaja na ceste v podobi kombilimuzine in v kombi izvedbi tako kot doslej.

Vozili smo:

BMW serije 5 in i7 M60 - Pomembna pridobitev za ponudbo električno gnanih limuzin pri nas

Prvič spoznati novo generacijo sile kontinuitete, kot je BMW serije 5, je vedno poseben dogodek. Tokrat na prepihu pogonskih tehnologij od zmogljivega električno gnanega i5 M60 in do dizelskega 520d, petici pa se je pridružila še češnja na torti ponudbe serije 7 – i7 M70.

Poleg serije 5 in i7M60 pa smo imeli priložnost podrobneje spoznati tudi velika, športna terenca, X5 in X6.

Dacia Jogger Hybrid - Dan za Dacio: Bigster in njegov hibridni bratranec

Romunska znamka, ki si je z dostopno in skrbno pripravljeno ponudbo utrdila status evropskega avtomobilskega velikana, je do sedaj prodala že več kot osem milijonov avtomobilov. Tokrat so v Slovenijo pripeljali tudi Bigsterja – avto, ki bo pošteno stresel trg športnih terencev, a šele leta 2025.

Tehnika:

Rotacijski motor in priključni hibrid – Mazda MX-30 R-EV - Wankel živi!

Po skoraj enajstih letih so se pri Mazdi odločili, da bodo legendarnemu rotacijskemu motorju vdahnili (novo) življenje. Morda ne na način, kot ste si predstavljali, a Felix Wankel se zaradi tega gotovo ne obrača v grobu.

Test:

Jeep Avenger BEV - Kukavičje jajce v Jeepovem gnezdu

Jeep je avtomobilska ikona. Pomagal je dobiti vojno. A s tistimi iz časa izkrcanja na obali Normandije današnji nimajo prav veliko skupnega. Nekateri izmed njih so postali napol oziroma zelo prestižne limuzine, njihov zadnji, Avenger, ki se diči tudi z nazivom evropski avto leta, pa tudi, ko ga pogledam od spodaj, z Jeepom nima praktično nič. A tega, da s seboj ne vozi tudi več kot tri četrt stoletja zgodovine ter za ščepec trmoglavosti in uporniškega duha – ne, tega mu pa res ne morem očitati.

MINI Cooper S Cabrio - Modni dodatek ali žepna raketa?

Igriv karakter, izvrstna dinamika in zložljiva streha – lahko popoln recept za »vikend igračo« odtehta dolg seznam uporabniških kompromisov?

Poleg omenjenih smo preizkusili še SsangYonga Rextona, DS 7, Forda Kugo Vigniale, Hyundaia i10, Mazdo CX-30, Opla Crosslanda, Mazdo 2 in Dacio Jogger Extreme.

Reportaža:

Alpine A110 R - Delikatnost septembrskega jutra

Težko rečem, da je ta, najdrznejši A110, ki je pravzaprav namenjen dirkališču, na cesti bistveno boljši. A ena najbolj posebnih vozniških izkušenj je dobila novo raven osredotočenosti in magnetičnosti. Vedel sem, da ga bo peljati po mojih najljubših cestah naravnost briljantno.

Aktualno:

Nadzor prometa - Rdečega goriva nikar v rezervoar

Čeprav je razlika v ceni dizelskega goriva in kurilnega olja kar precejšnja, je delež tistih, ki bi si gorivo za ogrevanje drznili natočiti v avtomobilski rezervoar, vse manjši. Tako ugotavljajo pri Finančni upravi Republike Slovenije, ki je s svojimi mobilnimi enotami pooblaščena za nadzor pravilne uporabe pogonskih goriv oziroma izvajanja trošarinske zakonodaje. Letos so v treh četrtinah leta opravili več nadzorov kot lani v vsem letu.

Moto test:

BMW R1250 RS/BMW R1250 R - Znanca iz sosednje ulice

Ponudba motociklov BMW je tako raznolika, da se je mogoče v njej tudi izgubiti. Ali pa kaj spregledati. Pokukali smo v bolj oddaljene kotičke skladišča.

Poleg omenjenih modelov BMW pa smo testirali še Hondo Transalp in Ducatija Multistrado ter se spoznavali s prihajajočo Yamaho YZ250F.

Rabljeni avto:

Škoda Superb - Čehinja, ki krši pravila

Če ste imeli kadar koli težave z razumevanjem in dojemanjem pojma »neskončnost«, boste najučinkovitejšo razlago našli pri Škodi. Preprosto poglejte v prtljažnik njihovega zastavonoše, Superba. Če sodite med tiste, ki jim »imidž« ne predstavlja polovice avtomobila, bi utegnil biti Superb za vas najverjetneje idealna izbira.

Poleg vsega naštetega smo spoznali še avtodom Robeta Adonis, preverili, kaj je novega na športnem področju v domačem prvenstvu, MotoGP in formuli 1, nismo pa pozabili niti na zadnje novice iz sveta avtomobilov in mobilnosti.

Prijetno branje!