Avtobus na gorivne celice na praktičnem preskusu

22. 7. 2015
Deli
Avtobus na gorivne celice na praktičnem preskusu (foto: Toyota)
Toyota

Toyota in Hino bosta konec julija izvedla poskus, med katerim bo po mestnih ulicah Tokia vozil njun avtobus s pogonom na gorivne celice.

Kot pravijo pri Toyoti, se veliko ljudi po svetu po svojih opravkih vozi s sredstvi javnega prometa, kot so vlaki in avtobusi. To sicer pozitivno vliva na okolje, a so sistemi večinoma vezanim na javno električno omrežje ali pa imajo bencinske in dizelske motorje. Če bi le majhen del teh vozil opremili z gorivnimi celicami, bi močno zmanjšali skupne emisije škodljivih plinov.

Med 24. in 30. julijem bodo zato na tokijskih ulicah izvedli preskus avtobusa na gorivne celice, ki sta ga skupaj razvili obe podjetji. S terenskimi poskusi bodo dognali, kako se avtobus na gorivne celice obnese v dejanski uporabi v javnem prometu in ocenili tudi učinkovitost zunanjega napajanja njegovih baterij v električnem sistemu s pogostimi izpadi, ki so jih povzročile nedavne naravne katastrofe.

Še nekaj podatkov o avtobusu: Toyota in Hino sta ga razvila na osnovi hibridnega nizkopodnega avtobusa, ki ga izdeluje Hino, opremljen pa je s Toyotinimi gorivnimi celicami, ki so bile razvite za Toyoto Mirai. Opremljen je z dvema skladoma gorivnih celic z močjo dvakrat po 114 kilovatov, dvema 110-kilovatnima elektromotorjema, nikelj-kovinsko hidridno baterijo in 480-litrsko posodo za vodik.