Nekateri so si čas v zastoju krajšali s ... harmoniko! Je to početje sprejemljivo, ali pa bi morali biti kaznovani?

8. 5. 2024 | metropolitan.si
Deli
Nekateri so si čas v zastoju krajšali s ... harmoniko! Je to početje sprejemljivo, ali pa bi morali biti kaznovani? (foto: Facebook/Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah/Nik Bertoncelj/Bobo/fotomontaža)
Facebook/Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah/Nik Bertoncelj/Bobo/fotomontaža

Ob viralnem posnetku glasbenikov, ki so ostali ujeti v zastoju in si čas krajšali z igranjem, se krešejo različna mnenja.

Na družbenih omrežjih je v zadnjih dneh veliko prahu dvignila objava posnetkov neprimernega vedenja ljudi, ujetih v nedeljskem zastoju na primorski avtocesti, ki je bil posledica tragične prometne nesreče. Viralen je bil predvsem posnetek glasbenikov, ki so med zastoji igrali na harmoniko, ki ga je objavil Facebook uporabnik Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah, v objavi pa takšno početje označil kot nesprejemljivo

Poskusi upravičevanja takšnega početja

Čeprav se s povsem upravičeno kritiko takšnega početja strinjalo veliko drugih uporabnikov, pa so se našli tudi takšni, ki so resnost takšnega početja poskušali omiliti ali ga celo upravičiti. Nekateri so tako trdili, da so bili "po pet ur in več" ujeti na žgočem soncu, kar je omenjeni Facebook uporabnik v svoji objavi ovrgel s podrobno časovnico dogajanja, s katero je pokazal, da je zapora skupno trajala le 92 minut.

Poudaril je tudi, da je bila v času trčenja temperatura na območju Brezovice 11,1 stopinj Celzija, do 14. ure pa je narasla na 19,4 stopinj. "Prve fotografije in poročila o pešcih na cestišču smo prejeli v nabiralnik ob 8:21, torej po 19. minutah zapore ceste," je zapisal v daljši objavi, kjer je med drugim citiral tudi Zakon o pravilih cestnega prometa, ki v 22. odstavku 30.člena pravi: "Pešci ne smejo stopiti na avtocesto in hitro cesto ali hoditi po njej".

Je zabava s harmoniko na avtocesti primerna?

Kljub daljšemu zapisu, v katerem so tudi nasveti, kako ravnati v zastojih in pojasnila, kako pristojne službe ravnajo, če pride do daljših zastojev zaradi prometne nesreče, pa so bili nekateri še vedno menenja, da gre za pretiravanje. "Igranje harmonike in veselje ter vzdig morale in potrplenja ob kupu nervoznih voznikov še ni nikomur škodilo, prej koristilo," je na primer v komentarju objave zapisal nek uporabnik.

"Veš, da je huda nesreča par metrov pred teboj in greš iz avta in se s Harmoniko zabavaš na avtocesti," pa je zapisal drug uporabnik in dodal, da so ljudje res izgubili kompas. "Z objavo o neprimernem obnašanju ob nedeljski tragediji nismo obsodili harmonikarjev, nismo harmonikofobični," se je še enkrat odzval tudi uporabnik Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah in poudaril, da sami problematizirajo kakršnokoli sprehajanje in izstopanje iz vozil. Zaključil je, da so spet razočarani nad reakcijo ljudi.

Tragična vest: na slovenski avtocesti ukleščen v vozilu umrl nekdanji nogometaš

Preberite še: