Ali veste, kako močno so zares obremenjene slovenske avtoceste? Številke so visoke, sploh na tem odseku ...

28. 9. 2023
Deli

Ali veste, kateri prazniki najbolj obremenjujejo slovenske avtoceste in kateri najmanj? Preverite zanimivo statistiko lanskega leta.

Avtocestni odseki so v državi obremenjeni različno. S potniškimi vozili je bil lani najbolj obremenjen odsek med Vrhniko in Brezovico, kjer jih je števec naštel 19 milijonov, najmanj, tri milijone potniških vozil, pa so našteli iz smeri Maribora proti hrvaški meji. S tovornim prometom je bil najbolj obremenjen odsek pri Ravbarkomandi.

Števec Drenov Grič, ki stoji med Vrhniko in Brezovico, je naštel skoraj 25 milijonov vozil, od tega 19 milijonov potniških. Največ tovornega prometa je zaznal števec pri Ravbarkomandi, na avtocestnem odseku med Ljubljano in Postojno (6,1 milijona vozil), so sporočili s statističnega urada.

Med izbranimi je bil najmanj obremenjen števec Gruškovje na avtocestnem odseku iz smeri Maribora proti hrvaški meji. Naštel je štiri milijone vozil, od tega jih je bilo 77 odstotkov potniških. Ta avtocestni odsek je bil hkrati najmanj obremenjen tudi s tovornim prometom, naštel je 900.000 tovornih vozil.

S potniškimi vozili je bil najmanj obremenjen števec Lendava, naštel jih je 2,5 milijona (vseh vozil 4,2 milijona). Na tem avtocestnem odseku sta bila potniški in tovorni promet po podatkih statistikov najbolj uravnotežena; prvi je obsegal 58 odstotkov in drugi 42 odstotkov prometa.

Največja razlika med potniškim in tovornim prometom je bila pri števcih Šmarje - Sap (med Ljubljano in Grosupljem) in Naklo (med Kranjem in Jesenicami), kjer potniška vozila predstavljajo 85 odstotkov vsega prometa.

Povprečje naštetih potniških vozil na dan je bilo pri vseh izbranih števcih prometa najvišje v avgustu, najnižje pa v prvih dveh mesecih leta. Najvišje dnevno povprečje je zaznal števec Drenov Grič v avgustu z 71.000 vozili, najnižje pa števec Gruškovje v marcu s 4000 vozili.

Na prometne tokove imajo velik vpliv prazniki, so dodali na statističnem uradu. S potniškim prometom so najbolj obremenjeni avtocestni odseki avgustu na praznik Marijinega vnebovzetja, ko je v Sloveniji in sosednjih državah dela prost dan. Na ta dan je lani največ potniških vozil naštel števec Drenov Grič (75.000 vozil). To je bilo pet odstotkov več od povprečja za ta odsek v tem mesecu.

Najmanj vozil je na omenjeni praznik naštel števec Zamarkova (9000) na avtocestnem odseku od Maribora proti Murski Soboti. V primerjavi z dnevnim povprečjem, ki je avgusta lani pri tem števcu znašalo 12.000 vozil, je bilo na ta praznik za četrtino manj prometa.

Po obremenitvi sledi praznik vnebohod, ki ga praznujemo 40 dni po veliki noči. Najmanj potniškega prometa je med novoletnimi prazniki, so dodali.

Najvišje povprečje tovornih vozil na dan je naštel števec Ravbarkomanda v juniju z 20.000 vozili, najnižje pa števec Gruškovje v januarju z 2000 vozili. Tudi drugi števci so zaznali najvišje povprečje v juniju in najnižje januarja.

Največ tovornih vozil je bilo na dan državnosti. Največ jih je naštel števec Ravbarkomanda (13.000 vozil), najmanj pa števec Čatež (2000 vozil), nameščen pri Brežicah.

Čeprav za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, veljajo omejitve prometa ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, so tudi izjeme (hitro pokvarljiv tovor ipd.).

Po podatkih direkcije za infrastrukturo iz leta 2021 je bilo na cestnih odsekih po državi 943 števnih mest. Na 871 izmed njih so bili nameščeni avtomatski števci prometa, pri čemer je bilo 706 avtomatskih števcev prometa takšnih, da zmorejo ločevati med desetimi kategorijami vozil ter lahko merijo obseg potniškega in tovornega prometa v eno ali obe smeri.

Za prikaz obremenitve avtocestnega odseka so izbrali avtomatske števce prometa, ki štejejo promet v obe smeri in razlikujejo med različnimi kategorijami vozil.

Preberite še: BMW se je pri novem X2 odločil za veliko spremembo

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol