Avtomobili prevzemajo nadzor. Parkiranje ne bo več v domeni voznika!

14. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Avtomobili prevzemajo nadzor. Parkiranje ne bo več v domeni voznika! (foto: BMW)
BMW

Ni več daleč trenutek, ko boste avto enostavno pustili na začetku parkirišča in šli po opravkih, ko se boste vrnili, pa vas bo spet čakal tam. Vse vmes se bo zgodilo samo od sebe.

Parkiranje za marsikoga predstavlja stres, ki pa ga sodobni parkirni pripomočki lahko močno omilijo. BMW in Valeo sta šla v tem primeru še korak dlje in napovedala sodelovanje pri razvoju popolnoma samodejnega parkirnega sistema. Ta bo, poleg povsem samodejnega parkiranja na parkiriščih, ki bodo tehnološko to podpirala, omogočal tudi samodejno polnjenje električnih avtomobilov, možno pa bo tudi samodejno pranje vozila. 

Celoten sistem ima osnovo v programskih rešitvah, uporabljenih pri BMW iX, predstavljenem leta 2021, z novo generacijo pa prihajajo tudi razširitve, ki bodo parkiranje še dodatno olajšale.

Kako deluje samodejno parkiranje? 

S pomočjo prilagojene infrastrukture pri tovrstnem samodejnem parkiranju voznikova udeležba ni potrebna. Avto se odda na točno določenem mestu, ta pa potem s pomočjo senzorjev in kamer, tako v avtu kot na parkirišču, sam poišče prosto parkirno mesto. Kot že rečeno, najnovejši sistem ponuja tudi samodejni priklop na polnilnico, ali pa celo pot skozi avtopralnico, da bo vaš jekleni konjiček čist, ko se vrnete z opravkov. 

Sistemi samodejnega parkiranja so razdeljeni na več stopenj. Na prvi so dovolj zgolj senzorji v avtomobilu, vendar so posledično zmožnosti takega sistema omejene. Pri drugi stopnji so že potrebne prilagoditve parkirne infrastrukture, a je še vedno nujna udeležba voznika. Partnerstvo med BMW in Valeom pa se osredotoča na četrto stopnjo samodejnega parkiranja, ki je popolnoma avtomatizirana, tako da avto na začetku parkirišča oddate in nanj lahko pozabite. 

Platforma, namenjena vsem 

BMW in Valeo bosta tako skupaj ustvarila platformo, ki bo združevala senzorje, kamere, umetno inteligenco in storitve v oblaku, kot je dejal podpredsednik vozniških izkušenj pri BMW Nicolai Martin, se bodo tej platformi lahko pridružili tudi drugi avtomobilski proizvajalci, BMW pa bo tako znova postavljal standarde za najbolj intuitivno in prijetno uporabniško izkušnjo.

Preberite si še : S tem modelom je francoska znamka postavila nova merila udobja

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol