Avtomobilska industrija okreva? Takšni so junijski rezultati največjega trga v Evropi

5. 7. 2022
Deli
Avtomobilska industrija okreva? Takšni so junijski rezultati največjega trga v Evropi (foto: Profimedia)
Profimedia

Poslovni položaj nemških avtomobilskih proizvajalcev se je junija nekoliki izboljšal, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik pričakovanj za celotno nemško avtomobilsko industrijo se je z majskih 17,8 točke dvignil na 23,6 točke.
 
 

"Avtomobilski proizvajalci še naprej dosegajo visoke prodajne cene," je povedal direktor Ifa Oliver Falck.

Indeks, ki meri cenovna pričakovanja, se je nekoliko zmanjšal, a ostaja visoko. Junija je znašal 74,7 točke, maja pa 80,5 točke.

Proizvajalci avtomobilov so obenem pozitivno razpoloženi glede trenutnih poslovnih razmer. Kazalnik se je z majskih 45,6 povzpel na 56,2 točke. Prav tako so še naprej ocenjevali svoje stanje naročil kot odlično. Vendar so se zaloge v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zmanjšale.

Proizvajalci avtomobilov želijo povečati tudi kader, vendar niso preveč optimistični glede svojih splošnih obetov. Njihova pričakovanja so namreč z 41,3 točke maja strmoglavila na 9,8 točke.

"Evropski parlament je glasoval za prepoved vozil z notranjim izgorevanjem v Evropi od leta 2035. Ford se je odločil, da bo ustavil proizvodnjo v svoji tovarni v Saarlouisu in bo proizvajal električne avtomobile v Valenciji, še vedno pa resno primanjkuje ključnih vmesnih proizvodov. Vse to zmanjšuje pričakovanja," pravi Falck.

Poslovne razmere med avtomobilskimi dobavitelji so junija ostale napete, kazalnik je z majskih 8,1 točke zdrsnil na 2,5 točke. Enako velja za njihova poslovna pričakovanja, ki so z -19 točk maja padla na -33,1 točke. Poročali pa so tudi o zmanjšanem zaostanku naročil in pričakovanju zmanjšanja proizvodnje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja