Avtonomni avtomobil opravil uspešno potovanje po francoskih cestah

5. 10. 2015
Deli
Avtonomni avtomobil opravil uspešno potovanje po francoskih cestah (foto: PSA Peugeot Citroën)
PSA Peugeot Citroën

Francoski koncern PSA Peugeot Citroën je v petek na javni cesti med Parizom in Bordeauxom uspešno preskusil svoj prototip avtonomnega avtomobila.

Predstavniki podjetja so se z njim odpeljali na svetovni kongres za inteligentne transportne sisteme ITS (Intelligent Transport Systems), ki te dni poteka v Bordeauxu. Prototipni avtomobil je vseh 580 kilometrov poti po javnih cestah prevozil povsem samostojno brez posredovanja voznika, ki je za vsak primer sedel na vozniškem sedežu. Avtomobil je samodejno prilagajal svojo hitrost, menjal vozne pasove in prehiteval. Pri tem je upošteval tudi druge udeležence v prometu, omejitve hitrosti in cestno infrastrukturo.

Podjetje PSA Peugeot Citroën je sicer julija kot prvi evropski proizvajalec avtomobilov pridobilo dovoljenje za izvajanje poskusnih avtonomnih voženj v javnem prometu. Že v letošnjem letu so uporabljali štiri prototipne avtomobile s sistemi za avtonomni vožnjo, prihodnje leto pa naj bi jih bilo že petnajst.

Predsednik upravnega odbora koncerna PSA Peugeot Citroën Carlos Tavares je ob uspešnem zaključku vožnje povedal: "Današnje potovanje našega prototipa dokazuje, da avtonomni avtomobili niso več le stvar znanstvene fantastike. Napovedujejo novo obdobje mobilnosti, ki se mi zdi zares razburljivo." Serijskega avtonomnega avtomobila morebiti še ne bomo tako kmalu videli na cestah, vsekakor pa bodo pripomočki za avtonomno vožnjo pripomogli predvsem k zmanjšanju nesreč zaradi voznikovih napak ter manjši utrujenosti voznikov med dolgimi monotonimi vožnjami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja