Bentley se s posebno serijo Mulsanna spominja svojega ustanovitelja

13. 7. 2018
Deli

Bentley Motors bo prihodnje leto praznoval 100. obletnico, kar bodo  zaznamovali z različnimi dogodki. Med prvimi je predstavitev posebne, na 100 primerkov omejene različice njegovega najrazkošnejšega modela, Bentleyja Mulsanna W.O. Edition by Mulliner, s katero se spominjajo svojega ustanovitelja Walterja Owena Bentleyja in njegove zadnje kreacije pri tej znamki, Bentleyja 8 Litre iz leta 1930.

Bentley 8 Litre je bil največji in najbolj razkošen Bentley tistega časa, ki ga je poganjal tudi takrat najmočnejši motor v Veliki Britaniji, 7.983-kubični vrstni šestvaljnik. W. O. Bentley je o njem dejal: »Vedno sem hotel izdelati povsem tih avtomobil za 100 milj na uro in mislim, da nam je uspelo.« W. O. Bentley je drugi primerek Bentleyja 8 Litre s skrajšano medosno razdaljo kupil tudi zase in izdelavo karoserije zaupal sloviti delavnici Mulliner, a ga je bil že leta 1931 prisiljen prodati.

Leta 2006 ga je kupil Bentley Motors in ga uvrstil v zgodovinsko razstavo na sedežu podjetja v Creweju. Še pred tem so ga obnovili in med drugim zamenjali tudi ročično gred motorja, ki je zdaj na simbolični način našla pot v sodobno kreacijo Bentley Mulsanne W. O. Edition by Mulliner.

Mulsanne je seveda povsem sodoben avtomobil, ki pa so mu oblikovalci v posebni seriji namenili oblikovne iztočnice Bentleyja 8 Litre, tipičnega predstavnika 'zlate dobe avtomobilizma'. Notranjost tako kaže elemente razkošnega življenjskega sloga 30 let, med katerimi izstopa ročno izdelana osvetljena omarica za koktajle s fotografijo Bentley 8 Litre in delčkom njegove ročične gredi. Oblikovalci so uporabili tudi različne furnirje in druge materiale, tudi aluminij, s katerim so dosegli geometrične poudarke. Tam je tudi lastnoročni podpis W. O. Bentleyja.

Prominentni nastop na cestah zagotavljajo karoserija v črni barvi oniksa (čeprav so na voljo tudi druge), kromirana črta na pokrovu motorja in graciozno lebdeča Bentleyjeva maskota. Na blatniku je našel svoj prostor diskretni podpis W. O. Bentleyja, kolesna platišča in pragovi pa so okrašeni s posebnim Bentleyjevim znakom, s katerim so zaznamovali 100-letnico znamke.

Preberite še: Zgodovina - Bentley

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja