BMW AirTouch - zaslon z brezdotičnim upravljanjem

31. 12. 2015
Deli
BMW AirTouch - zaslon z brezdotičnim upravljanjem (foto: BMW)
BMW

BMW je za sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu pripravil študijo Vision Car, s katero nakazuje možnosti prihodnje interakcije med voznikom, avtomobilom in okolico.

Eno takšnih tehnologij predstavlja vmesnik AirTouch, zaslon na armaturni plošči avtomobila, ki je sposoben zaznavati kretnje voznikove dlani in se nanje pravilno odzvati. Voznik in sovoznik ga lahko zato uporabljata podobno kot na dotik občutljivi zaslon, le da se ga ni potrebno tudi dejansko dotakniti. Tridimenzionalna tipala namreč zaznavajo gibanje v območju med sredinsko konzolo in vzvratnim ogledalom in se nanj odzivajo. Voznik in sovoznik se lahko zato le osredotočita na velik in širok zaslon, izbor ukaza in potrditev pa opravita s preprostimi kretnjami.

BMW je sicer prav sejem CES pred enim letom izkoristil za predstavitev vmesnika, ki ga poznamo kot BMW Gesture Control in v BMW-ju serije 7 voziku omogoča, da s kretnjami upravlja preproste ukaze, kakršni so uravnavanje glasnosti avtoradia ali sprejem klicev z mobilnega telefona. BMW AirTouch je korak naprej, saj tipala v območju armaturne plošče omogočajo tudi sprejemanje zahtevnejših ukazov. Pomemben je tudi inteligentni nadzor menijev, ki izloči nepotrebne korake in s tem poenostavi upravljanje vmesnikov. Za primer, ko zaznavanje zataji, sta vozniku na voljo dva gumba na volanskem obroču in stebričku, s katerima lahko voznik in sovoznik ukaze potrdita neposredno na bolj konvencionalni način.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol