BMW Concept M4 GTS - vrnitev h koreninam

14. 8. 2015
Deli

BMW je za prireditev Concours d'Elegance Pebble Beach pripravil študijo visokozmogljivega modela za cestno in dirkalno vožnjo BMW Concept M4 GTS, s katero se, kot pravijo, oddelek BMW M vrača k svojim koreninam.

Dobro leto po predstavitvi BMW-ja M4 Coupé je BMW-jev športni oddelek BMW M, ki je leta 1972 nastal kot BMW Motorsport GmbH, pripravil študijo nove, še bolj nabrite različice GTS. BMW Motorsport je sicer navdušil z legendarnim dirkalnikom BMW M1, razvil pa je tudi prvi turbinsko polnjeni motor, s katerim je osvojil prvenstvo Formule 1 in se je pojavil tudi v osrčju enega najbolj uspešnih turnih avtomobilov Group A BMW M3. BMW Concept M4 GTS tako nadaljuje izročilo posebnih modelov serije M3: M3 Evolution, M3 Sport Evolution, M3 GT, M3 CSL, M3 GTS in M3 CRT.

Pri BMW-ju pravijo, da študija "ponuja vpogled v izjemno moč in ekskluzivnost modela, ki je bil zasnovan z občutkom za pionirsko tehnologijo in popolno osredotočenostjo na dirkalno stezo." Kljub spogledovanju z dirkališči je povsem usklajena tudi s prometnimi predpisi. Predstavlja tudi tehnologije, ki si bodo šele utrle pot v serijske avtomobile, kakršno je vbrizgavanje vode v sesalni razdelilnik, ki ohladi polnilni zrak in pripomore k povečanju moči in navora vrstnega šestvaljnika. V zadnje luči ima vgrajeno tehnologijo OLED (organska svetleča dioda), s katero izstopa predvsem ponoči. Seveda ni treba posebej omeniti, da so karoserijski deli v veliki meri izdelani iz lahke z ogljikovimi vlakni okrepljene plastike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja