BMW i Vision Future Interaction: upravljanje s kretanjami v praksi

13. 1. 2016
Deli

BMW je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu pokazal svojo vizijo povezanega voznikovega delovnega prostora in uporabniškega okolja prihodnosti, ki jo je pokazal v študiji spiderja na osnovi BMW i8.

V središču potniške kabine je velik 21-palčni panoramski zaslon, ki se na sovoznikovi strani razteza čez večino armaturne plošče. S tem se zdi nekoliko preveč oddaljen od voznika, vendar to ne vpliva na njegove sposobnosti upravljanja, saj so mu namenili vmesnik za upravljanje s kretnjami AirTouch, ki mu preko tipal na armaturni plošči omogoča, da funkcije preko zaslona izbere zgolj tako, da z roko pokaže na njih. Svoj ukaz potrdi tako, da roko zgolj potisne proti želenemu "navideznemu stikalu" ali pa uporabi gumb za potrditev izbire na volanskem obroču.

BMW i Vision Future Interaction je lahko tudi povsem avtonomni avtomobil. Voznik lahko namreč izbira med tremi načini vožnje, Pure Drive, med katerim avtomobil upravlja povsem sam, Assist, med katerim v vožnjo posegajo asistenčni sistemi, ter Auto Mode, ko avtomobil povsem prevzame voznikovo vlogo. Volanski obroč tedaj spremeni barvo in se pomakne proti armaturni plošči ter vozniku prepusti več prostora za njegove dejavnosti, sedež pa se samodejno prestavi v bolj udoben položaj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja