BMW i3 je dobil večji doseg

2. 5. 2016
Deli

BMW je svoj najmanjši električni model i3 nadgradil z močnejši baterijo, ki mu omogoča doseg do 200 kilometrov v okoliščinah vsakdanje vožnje.

BMW i3 (94 Ah), kot se imenuje nadgrajeni i3, se s povečanim obsegom lahko pohvali predvsem zaradi baterije z večjo kapaciteto 33 kWh, ki pa je enakih dimenzij od predhodnice s kapaciteto 22 kWh, kar gre predvsem na račun povečane energetske gostote njenih litij-ionskih celic.

Zaradi baterije s povečano kapaciteto lahko nadgrajeni BMW i3 prevozi za okoli 50 odstotkov večjo razdaljo, kar po ciklu NEDC pomeni okrog 300 kilometrov namesto prejšnjih 190. V realnih okoliščinah s slabim vremenom ter vključeno klimatsko napravo in drugimi pripomočki doseg še vedno seže do 200 kilometrov, ob tem pa vozne lastnosti ostajajo približno enake, saj razen baterij ni bilo veliko spremenjenega.

BMW i3 (90 Ah) bo prvim kupcem na voljo letos poleti, v ponudbi pa bo ostal tudi dosedanji BMW i3 (60 Ah). Za obe različici bo na voljo tudi podaljševalnik dosega v obliki bencinskega dvovaljnika, ki omogoča okrog 150 kilometrov dodatne vožnje. BMW bo hkrati ponudil tudi močnejše polnilne postaje za vgradnjo v domače garaže ter nove možnosti opreme. Modularna zgradba avtomobila sicer omogoča tudi nadgradnjo dosedanjih BMW-jev i3 z novimi baterijami, kar bodo lastniki lahko tudi storili v okviru programa menjave.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja